Další den, další zajímavé informace o největší akvizici v historii videoherního průmyslu. Microsoft v úterý způsobil bouři, když oznámil záměr koupit Activision Blizzard za 68,7 miliardy dolarů (přibližně 1,5 bilionu Kč). Od té doby jsme toho slyšeli už hodně, včetně komentáře Sony. Nově si vzal slovo Phil Spencer, vedoucí herní divize Microsoftu všechny ujistil, že dodrží smlouvy. Tím ale dnešní článek zdaleka nekončí.

VÁŽÍME SI PARTNERSTVÍ SE SONY

Spencer tento týden mluvil s vedoucími pracovníky Sony. Potvrdil jim záměr Microsoftu dodržet všechny stávající smlouvy po akvizici Activisionu Blizzard. Také prohlásil, že jejich přáním je udržet Call of Duty na PlayStationu. „Sony je důležitou součástí našeho průmyslu a my si našeho partnerství vážíme,“ dodal.

Hráči PlayStationu se po tomto tweetu malinko uklidnili, ale z mého pohledu to nic nevypovídá o budoucnosti. Samozřejmě, dodržet již uzavřené smlouvy je důležité, ostatně to tak Microsoft udělal i po převzetí Bethesdy (roční konzolová exkluzivita pro PS5 u Deathloopu a GhostWire: Tokyo), ale také vidíme, že novinky jako Starfield a Redfall jsou oznámeny pouze pro Xbox Series X/S a PC.

Tady je nutné vzpomenout si na to, jak vyhýbavě mluvili vedoucí Xboxu o exkluzivitě her od Bethesdy v době, kdy akvizice ještě nebyla schválena, a srovnat si to s vyjádřeními po dokončení transakce.

Není tak divu, že ani analytici se nedokážou shodnout na tom, jak se Microsoft v budoucnu zachová. Majitelé konzolí PlayStation 4 a PlayStation 5 kupují Call of Duty ve velkém, takže by společnost přišla o peníze, ale zároveň by konzolovou exkluzivitou mohla donutit více hráčů, aby si koupili Xbox Series X nebo Xbox Series S.

O jakých smlouvách mluvčí Sony a Phil Spencer z Xboxu mluví? Jak víme, Sony má s Activisionem dohodu ohledně Call of Duty. Ta je podle insidera Colta Eastwooda platná do roku 2024.

Eastwood si myslí, že Microsoft bude na Sony tlačit, aby přijmula předplatné Game Pass na svých konzolích. Ostatně, Spencer a další představitelé Xboxu se po dokončení akvizice Bethesdy vyjádřili, že hry od těchto týmů budou vycházet tam, kde je dostupný Game Pass. Po dokončení nákupu Activisionu Blizzard (za šest až osmnáct měsíců) bude mít Microsoft mnohem větší páku na PlayStation.

Klidně by obě služby, nová verze PlayStation Plus a Game Pass, mohly fungovat společně. Pro hráče by to bylo jen plus.

VĚTŠÍ ŠANCE PRO VÝVOJÁŘE A MÉNĚ CALL OF DUTY?

Phil Spencer si chce promluvit s jednotlivými týmy Activisionu Blizzard a zeptat se jich, na kterých značkách chtějí pracovat. Microsoft je známý tím, že svým vývojářům poskytuje nejen potřebné finance a čas, ale také volnější ruku. Dosavadní vedení Activisionu Blizzard zase tlačilo na to, aby se většina vývojářů věnovala CoD, protože se skvěle prodává. Oproti tomu Microsoftu více záleží na tom, aby měl různorodé hry.

Z toho důvodu by Call of Duty nemuselo vycházet každý rok. Podle informací agentury Bloomberg začali někteří manažeři Activisionu diskutovat o možnosti opustit od každoroční kadence v přesvědčení, že by hráči ocenili méně dílů, které budou kvalitnější, zvláště po kolísavých výsledcích Vanguardu. Hra se loni ve Velké Británii prodává o 36 procent hůře než předchozí díl.

Pokud k tomu dojde, bude to nejspíš postupná změna. Přece jen, ve vývoji teď jsou minimálně tři díly Call of Duty (na roky 2022, 2023 a 2024).

Dává tak smysl, že v letošním a příštím roce se ještě nic nezmění. Hry Call of Duty (2022), Diablo 4 a Overwatch 2 s největší pravděpodobností budou multiplatformní a vyjdou i pro konzole PlayStation. Co bude potom, to ukáže až čas.