Spor mezi miliardovými společnostmi Epic Games a Apple se může táhnout dlouho. V Epic Games se snaží o narovnání podmínek pro všechny tvůrce a bojují za zrušení 30% marže z prodejů na App Store (a také Google Play). Apple si ale takové chování nenechalo líbit a vyhrožuje, že smaže vývojářské profily Epicu, který by tak ztratil přístup do vývojového programu pro zařízení iOS a Mac, což by mělo dopad nejen na Fortnite, ale zejména na Unreal Engine, technologii, kterou využívají tvůrci her po celém světě.

V Epic Games se snaží tomuto scénáři zabránit a proti Apple podali soudní příkaz, aby soud tomuto tahu, který má být naplněn 28. 8. letošního roku, zamezil. Nutno podotknout, že Apple dal Epicu na výběr, buď u Fortnite smaže vlastní platební bránu (která obchází oficiální bránu od Apple a porušuje podmínky), nebo dojde ke smazání vývojářských účtů - to je mimochodem reakce na soudní žalobu, kterou proti Applu podal Epic.

Do sporu nyní vstupuje Microsoft. Redmondský technologický obr předložil soudu prohlášení, v němž kritizuje Apple. Kevin Gammill (vedoucí vývoje her v Microsoftu) označil Unreal Engine za kritickou technologii pro společnosti jako je Microsoft a další vývojáře. Blokování přístupů do vývojového programu poškodí tvůrce her i hráče.

„Mnozí nemají zdroje ani schopnosti, aby od nuly vytvořili vlastní engine. Spoléhají se na jiné enginy,“ je uvedeno v prohlášení. V něm se také píše, že technologie od Epic Games je jednou z nejpopulárnějších na trhu a existuje jen velmi málo alternativ s podobně širokou funkčností.

Microsoft také připomíná, že zásah ovlivní vývojáře, kteří mají své projekty ve vývoji. Ti buď budou muset pracně měnit technologii, což by bylo finančně velmi nákladné (v závislosti na tom, v jaké vývojové fázi se projekt nachází), nebo budou muset vynechat App Store. Nehledě na hry, které běží na Unreal Enginu a jsou na App Store již vydány. U nich může dojít k problémům s kompatibilitou, když Epic nebude mít přístup k nejnovějším vývojářským nástrojům.

Je nutné dodat, že prohlášení Microsoftu automaticky neznamená, že společnost podporuje tažení Epic Games proti třicetiprocentním poplatkům - přece jen, Microsoft má stejné marže. Microsoft se pouze snaží poukázat na dopady, které budou mít kroky Applu proti Epicu, tedy že to neodnese pouze majitel Fortnite a Unreal Engine, ale i další vývojáři. Ti jsou přitom v tomhle sporu úplně nevinně.

Do křížku s Applem se nedávno dostal i samotný Microsoft. Představitelé Applu zakázali provoz platformy xCloud na iOS, prý z důvodu pravidel. Stejně dopadla Google Stadia a GeForce Now. Má se za to, že Apple pracuje na vlastní streamovací/cloudové technologii a nechce do svého systému pustit konkurenci.

FREE FORTNITE CUP

Nová platební brána v iOS a Android verzích Fortnite vydržela jen pár hodin než společnosti Apple a Google aplikaci ze svých obchodů stáhly. Epic v ten moment zveřejnil parodii na ikonickou reklamu Applu, která byla inspirována knihou 1984. To nasvědčuje tomu, že Epic moc dobře věděl, že porušuje podmínky App Store a Google Play, věděl, co ho čeká. Zřejmě ale nikdo nečekal, že Apple bude brát porušení podmínek tak vážně a zamezí přístupu do vývojového programu iOS a Mac.

Pokračování PR kampaně Epicu je bezplatný turnaj se speciálním lootem, včetně kšiltovky zdobené protimonopolním heslem proti Apple a Google. Free Fortnite Cup se konal v neděli, 23. 8.