V polovině předešlého měsíce Microsoft pro telefony a tablety s operačním systémem Android spustil cloudové hraní prostřednictvím Xbox Game Pass Ultimate. Knihovna nabízí více než 150 her a nadále se rozrůstá. Stejně chtěla americká společnost postupovat v případě iOS, ale narazila na Apple, respektive jeho striktní pravidla ohledně App Store.

Microsoft ale chystá řešení, které tahle pravidla obejde a umožní příznivcům zařízení od Apple využívat xCloud s Xbox Game Passem. Phil Spencer, šéf Xboxu, měl na nedávném interním setkání vedení říct, že Xbox Game Pass rozhodně bude na iPhonech a iPadech.

Jak toho docílí? S největší pravděpodobností využije internetový prohlížeč Safari v iOS, místo nativní aplikace. Stejné řešení aplikuje i Amazon se svou Lunou.

Přečtěte si také: Luna od Amazonu je vážnou konkurencí pro xCloud a Stadii

Ve striktních pravidlech Apple App Store se píše, že streamovací služby jsou povoleny, ale pouze jako katalogové aplikace. Ty umožňují uživatelům se zaregistrovat ke službě a zjistit, jaké hry jsou k dispozici. Problém spočívá v tom, že Apple vyžaduje, aby každá hra ve službě měla vlastní samostatnou stránku na App Store. A právě to je problém, když Xbox Game Pass obsahuje více než 150 her.

Microsoftu se tato pravidla nelíbí a veřejně podporuje Epic Games v boji s Applem - tam jde o Fortnite a obvyklé 30% provize za mikrotransakce.

V rozsáhlém seznamu her Xbox Game Passu najdete například dobrodružství Geralta z Rivie v Zaklínači 3, zajímavou temnou adventuru A Plague Tale: Innocence, Batman: Arkham Knight, horor Blair Witch, český survival DayZ, závody DiRT 4, F1 2019 a Forza Horizon 4, Frostpunk: Console Edition, série Gears of War a Halo, Middle Earth: Shadow of War, Metro 2033 Redux a mnoho dalších.

S Xbox Game Pass Ultimate současně získáte přístup k hrám na Windows 10 a Xboxu One. U her můžete navíc sdílet uložené pozice a pokračovat v hraní na jiné podporované platformě. Postupně se nabídka her rozšiřuje, jistotou jsou například všechny nové tituly od Microsoftu.

Xbox Game Pass Ultimate stojí 339 Kč měsíčně. Pro nové členy je první měsíc za 25,90 Kč.