Federální obchodní komise (FTC) přezkoumá navrhovanou akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft v hodnotě 68,7 miliardy dolarů (přibližně 1,5 bilionu Kč). FTC se chce ujistit, že spojení těchto dvou velkých firem nepředstavuje nekalou soutěž. Zaměří se tedy na to, jak vlastnictví této velké vydavatelské a vývojářské společnosti Microsoftem ovlivní konkurenty, například Sony.

Activision Blizzard má řadu velmi populárních titulů, včetně her Call of Duty, World of Warcraft a Candy Crush, o které půjde zejména. V současné době totiž není jisté, zda Microsoft plánuje budoucí hry vydávat výhradně pro konzole Xbox a PC. Ačkoli šéf herní divize Microsoftu Phil Spencer nedávno prohlásil, Call of Duty zůstane na PlayStation, čímž dodrží stávající dohody.

Microsoft plánuje dokončení historické transakce ve fiskálním roce 2022 až 2023. Očekává, že hotovo bude do června příštího roku. Vzhledem ke kontrole FTC je dost pravděpodobné, že rozhodnutí bude učiněno ke konci časového období.

FTC vede Liny Khanová, která loni přislíbila agresivnější přístup k vyšetřování fúzí a akvizic. V prosinci FTC podala žalobu na Nvidii, aby zablokovala nákup firmy ARM za 40 miliard dolarů kvůli obavám, že transakce potlačí hospodářskou soutěž v oblasti různých technologií, například pro datová centra a počítače do automobilů. Dohodu rovněž detailně zkoumá Evropská unie a Británie.

Podle zprávy agentury Bloomberg se Nvidia připravuje odstoupit od transakce a současný vlastník ARMu, společnost SoftBank, chce v případě neuskuteční akvizice vstoupit na burzu.

Tady se hodí připomenout, že pokud Microsoft nedokončí akvizici, bude muset Activisionu Blizzard zaplatit pokutu tři miliardy dolarů, a to i v případě, že nákup zamítne kontrolní úřad.