Přestože hlavním důvodem koupě Activisionu Blizzard společností Microsoft není Call of Duty, ale tým King specializující se na mobilní hry, tak se nejvíce debatuje o budoucnosti oblíbené střílečky na konzolích PlayStation. Ztráty „zlatého prasátka“ se obávají v Sony, zatímco představitelé Xboxu hlásají, že Call of Duty bude na PlayStationu nadále vycházet.

Aby Microsoft uklidnil Sony, tak japonské firmě 11. 11. 2022 nabídl smlouvu na deset let. Ta má zaručit, že Call of Duty bude na PlayStation vycházet dalších deset let. Předchozí ujištění bylo na tři roky po vypršení současné dohody s Activisionem, a to zástupcům Sony nestačilo.

Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, pro NY Times prozradil, že už v lednu nejvyšší zástupci Xboxu telefonovali se šéfem Sony, aby potvrdili, že nemají v úmyslu stahovat Call of Duty z konzolí PlayStation. Šlo o prví telefonát, který Spencer se Satyou (šéfem celého Microsoftu) po oznámení akvizice uskutečnili.

„Po téměř 20 letech Call of Duty na PlayStationu byl jejich návrh v mnoha ohledech nedostatečný a nezohledňoval dopad na naše hráče. Chceme zajistit, aby hráči PlayStationu měli i nadále k dispozici nejkvalitnější zážitek ze hry Call of Duty, a návrh Microsoftu tuto zásadu podkopává,“ komentoval původní návrh Microsoftu generální ředitel Sony Interactive Entertainment, Jim Ryan.

Sony podle Microsoftu zveličuje význam Call of Duty, a dokonce si měla najmout poradenskou firmu, aby domluvila schůzky v Kapitolu a ujistila se, že američtí úředníci budou akvizici blokovat.

Zástupci Microsoftu jdou v obvinění daleko a uvádějí, že Sony ovlivňuje úřady, které rozhodují o schválení, nebo zamítnutí akvizice. Jim Ryan ze Sony se brání s tím, že to není pravda. Sony neměla nikoho ovlivňovat, případně manipulovat.

Dle Ryana je Microsoft technologický gigant s dlouhou historií dominance v průmyslových odvětvích a je velmi pravděpodobné, že možnosti, které dnes hráči mají, zmizí, pokud se dohoda uskuteční. Pak ale odmítl komentovat novou dohodu, kterou Microsoft předložil.

Do vyšetřování dopadu na hospodářskou soutěž se pustilo 16 regulačních orgánů po celém světě a zatím byla dohoda schválena pouze v Brazílii a Saúdské Arábii. Čeká se zejména na rozhodnutí Evropské komise, britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a americké Federální komise. Antimonopolní regulátoři EU by měli rozhodnout do 23. 3. 2023.

Dle neoficiálních informací se Sony snaží zablokovat akvizici kvůli předplatnému Xbox Game Pass, do něhož by byly zařazeny i hry od Activisionu Blizzard a bylo by tam dostupné Call of Duty v den vydání nového dílu. To by mohlo způsobit odliv hráčů z PlayStationu. To Microsoft odmítá a poukazuje, že i Sony má významné exkluzivity.

Microsoft schválení koupě Activisionu Blizzard očekává do léta 2023. Pokud bude dohoda zablokovaná, musí Microsoft zaplatit 3 miliardy dolarů společnosti Activision Blizzard.