S novým přístupem pravidelně přicházejí pesimisté, kteří nevěří v úspěch daného konceptu. Představitelé Netflixu by mohli dlouze vyprávět. Streamovací služba na filmy, seriály a dokumenty ale funguje už řadu let a svým předplatitelům pravidelně nabízí zajímavé hity. Svou strategii musel dlouze vysvětlovat také Microsoft s Xbox Game Passem. Zaznívaly varovné názory, že vývoj her je stále dražší a předplatitelé nedokážou pokrýt náklady, které jsou s AAA tituly spojené.

Náladě analytických „odborníků“ a některých hráčů nepřispívá samotný Microsoft. Americká společnost se rozhodla nesdílet informace o tom, kolik předplatitelů Xbox Game Pass má a kolik konzolí Xbox se prodalo. Místo toho přidává do služby jednu velkou hru za druhou, včetně těch svých.

Během oslav 20. výročí Xboxu výkonný viceprezident herní divize Microsoft smetl všechny domněnky ze stolu a zašlapal je do země. Stačilo mu k tomu říct, že Xbox Game Pass je velmi, velmi udržitelný a stále roste, i když v poslední době se růst předplatitelů mírně zpomalil.

„Vím, že spoustu lidí ráda píše, že právě teď pálíme peníze s vidinou nějakého hrnce zlata na konci,“ řekl Spencer v rozhovoru pro Axios. „Ale tak to není. Služba Xbox Game Pass je v už nyní velmi, velmi udržitelná. A stále roste.“

Jak je u Microsoftu zvykem, přesná čísla jsme se nedozvěděli. Musí nám stačit informace od generálního ředitele společnosti. Satya Nadella nedávno prozradil, že Xbox Game Pass má 18 milionů předplatitelů. Pak se nemůžeme divit, že Forza Horizon 5 trvá rekordy v počtu aktivních hráčů v prvních dnech.

Další nárůst předplatitelů Xbox Game Passu se očekává za pár týdnu, kdy vyjde příběhová část sci-fi střílečky Halo Infinite.

Původně Microsoft zvažoval Xbox Game Pass jako platformu, kde by si hráči mohli půjčovat hry. Tahle představa měla kódové označení Arches a v Game Pass se proměnila poté, co Microsoft viděl úspěch předplatného u jiných firem.

Sarah Bond v rozhovoru pro British CG také přiznala, že ze začátku museli bojovat s velkou nedůvěrou jiných vydavatelů. Ti věřili, že Game Pass hry znehodnotí. Proto byla služba v červnu 2017 spuštěna s řadou starších her, které pro vydavatele nepředstavovaly takové riziko. Sloužily k otestování toho, jak zisková služba ve skutečnosti bude. Zapojení hráčů ale postupně překonalo všechny odhady, což přispělo k tomu, že Microsoft v předplatném nabídl Sea of Thieves hned první den, kdy se začaly prodávat i maloobchodní a digitální verze.

Když už jsme u Xbox Game Passu, tak do konce měsíce budou přidány tyto hry:

  • Dead Space (cloud) EA Play – už dnes
  • Dragon Age: Origins (cloud) EA Play – už dnes
  • Next Space Rebels (cloud, konzole a PC) – 17. 11.
  • Exo One (cloud, konzole aa PC) – 18. 11.
  • Fae Tactics (cloud, konzole a PC) – 18. 11.
  • My Friend Pedro (cloud, konzole a PC) – 18. 11.
  • Undungeon (cloud, konzole a PC) – 18. 11.
  • Deeeer Simulator (cloud, konzole a PC) – 23. 11.
  • Mortal Shell (cloud, konzole a PC) – 23. 11.
  • Evil Genius 2 (cloud, konzole a PC) – 30.11.