Po oznámení, že Microsoft kupuje společnost ZeniMax Media a s ní i Bethesdu za 7,5 miliardy dolarů, se hráči začali právem obávat o budoucí tituly známých značek jako Doom, The Elder Scorlls, Fallout nebo Dishonored, aby se nestaly exkluzivitou Microsoftu a nevyšly pouze na konzole Xbox a Windows 10.

Obavy jsou oprávněné, i když šéf Xboxu se snaží uklidnit situaci a přes Bloomberg vzkazuje, že hry budou posuzovat jednotlivě a rozhodovat případ od případu na jaké platformy vyjdou. Ano, jistotou je vydání všech her na konzole Xbox a Windows 10, stejně tak jejich začlenění do předplatného Xbox Game Pass, ale současně mohou některé zamířit na konkurenční PlayStation nebo Nintendo. Právě na Switch začala Bethesda v poslední době své tituly vydávat, zatímco se Sony uzavřela několik exkluzivních dohod.

Nicméně, osud oznámených her jako Starfield a Elder Scrolls VI, které vyjdou až za několik let, je v současné době ve hvězdách. Phil Spencer akorát uvedl, že vyjdou na Xbox, PC a Game Pass, zatímco u Deathloop od Arkane Studios a GhostWire: Tokyo od Tango Gameworks potvrdil časovou konzolovou exkluzivitu pro PS5. Dohoda mezi Bethesdou a Sony byla uzavřena už dříve a tyto hry vyjdou na konzole Xbox později, pravděpodobně s ročník odstupem. Otázkou je, zda je Microsoft náhodou neuvede ve stejný den do Game Passu pro Windows 10. To by byl opravdu gól.

Todd Howard mezitím ujistil, že Elder Scrolls 6 a Starfield jsou postaveny na nové generaci grafického enginu. Také tvrdí, že Bethesda si bude hry nadále vydávat.