Microsoft právě oznámil velkou akvizici. Americká společnost koupila Bethesdu, respektive ZeniMax Media, a rozšířila své portfolio o značky jako Doom, The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Dishonored nebo Prey.

Koupě ZeniMaxu je velkým překvapením, v minulých dnech řada insiderů naznačovala, že Microsoft se chystá oznámit něco velkého, co není pouhou akvizicí jednoho studia. Mnozí předpokládali oznámení týkající se předplatného Xbox Game Pass, ale nikdo nečekal tohle.

Za ZeniMax Media s hodnotnými značkami a zkušenými vývojovými týmy měl Microsoft zaplatit 7,5 miliardy dolarů, což je třikrát více než ve své době stál Mojang s Minecraftem. Současně je to nejvíce, co Microsoft za podobný typ transakce utratil. Celý obchod by měl být dokončen ve druhé polovině fiskálního roku 2021, který končí 30. 6. 2021.

Přečtěte si také: 7 videoherných adaptácií od Netflixu, na ktoré čakáme

„Hry od Bethesdy měly vždy zvláštní místo v Xboxu a v srdcích milionů hráčů po celém světě,“ řekl Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, a připomenul, že už dříve oba týmy úzce spolupracovaly. V poslední době ale Bethesda více spolupracovala se Sony.

Skupinu tvoří 2300 lidí po celém světě a jde mimo jiné o studia jako Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkhane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog a Roundhouse Studios. Tyhle týmy vytvořily značky jako The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, DOOM, Dishonored, Prey, Quake, Starfield a mnoho dalších.

S tím vším se pochopitelně do Xbox Game Studios dostávají také technologie, včetně id Tech enginu, který využívá série Doom od id Software.

Příznivci předplatného Xbox Game Pass (15 milionů uživatelů, což je o 50 % více než v dubnu/apríli 2020) pro konzole a PC se mohou těšit na přidání ikonických franšíz Bethesdy. Microsoft se zase těší, až bude moci odhalit vzrušující plán Bethesdy zahrnující některé ohlášené a mnoho dosud nepředstavených her na konzole Xbox a PC, včetně Starfieldu. To je vesmírné dobrodružství od tvůrců Falloutu a The Elder Scrolls, kteří pracují také na The Elder Scrolls VI. Oba tituly ale mají vyjít nejdříve za několik let. Už dnes je ale jisté, že v den vydání budou dostupné v Xbox Game Passu.

Todd Howard, výkonný producent Bethesda Game Studios, připomenul, že cesty Bethesdy a Xboxu se často potkávaly a je potěšen, že se mohly nyní spojit.

Na závěr dvě zajímavosti. Na konci roku 2018 koupil Microsoft studio Obsidian Entertainment a nyní získal práva na Fallout, což znamená, že by se původní tvůrci Falloutu: New Vegas mohli ke značce vrátit a vytvořit nový díl - za předpokladu, že budou mít zájem a že jim to Microsoft umožní. Chtěli byste Fallout: New Vegas 2?

Tímhle nečekaným krokem má Microsoft ve svém portfoliu dva tituly s časovou konzolovou exkluzivitou pro PlayStation 5 - střílečku Deathloop od tvůrců Dishonored z Arkane Studios a akční hororovou adventuru Ghostwire: Tokyo od autorů The Evil Within z japonského Tango Gameworks.

Dá se předpokládat, že tahle dohoda mezi Bethesdou a Sony nebude Microsoftem narušena, ale otázkou je, co další tituly, které ještě nejsou oznámeny, případně vyjdou až za několik let. U nich je pravděpodobnější vydání čistě na platformy Xbox a Windows. Samozřejmě přichází v úvahu nějaká rozumná časová exkluzivita, která by později umožnila vydat hry také na další platformy jako je PlayStation nebo Nintendo, ale takový přístup byl zvolen zatím pouze u Minecraftu. A ten už má za sebou kus života. Zbývají hry jsou výhradně určeny pro konzole Xbox a Windows 10.

Ostatně sám Pete Hines potvrdil, že nadále pracují na stejných hrách jako včera (před akvizicí Microsoftem), hry budou vytvořeny stejnými studii a Bethesda je také sama vydá.

XBOX GAME STUDIOS TVOŘÍ

  • 343 Industries (série Halo)
  • Compulsion Games (hry Contrast a We Happy Few)
  • Double Fine Productions (hry Psychonauts, Brütal Legend a Broken Age)
  • inXile Entertainment (série Wasteland)
  • Mojang Studios (Minecraft)
  • Ninja Theory (hry Enslaved: Odyssey to the West a Hellblade: Senua's Sacrifice)
  • Obsidian Entertainment (The Outer Worlds, Fallout: New Vegas)
  • Playground Games (série Forza Horizon, vývoj nového Fable)
  • Rare (Sea of Thieves)
  • The Coalition (série Gears of War)
  • The Initiative (nové studio pod vedením veterána Crystal Dynamics)
  • Turn 10 Studios (série Forza Motorsport)
  • Undead Labs (série State of Decay)
  • World's Edge (studio pověděné sérii Age of Empires)
  • ZeniMax Media Inc. (studia Bethesda Softworks, Id Software, Tango Gameworks...)

Připomeňme, že Microsoft uvede na trh novou generaci konzolí 10. 11. letošního roku. Xbox Series X bude za 13 499 Kč (499 euro) a Xbox Series S za 7 999 Kč (299 euro). Konzole budete moci předobjednat zítra ráno. Více zde.