Microsoft se stává dalším velkým vydavatelem, který bude prodávat hry za vyšší cenu. Změny nastanou na začátku roku 2023, kdy společnost plánuje uvést na trh několik velkých titulů.

V letošním roce Microsoftu chyběla výrazná pecka, což nejspíš mělo za následek i to, že firma neměla důvod zvyšovat cenu svých exkluzivit. To se ale v roce 2023 změní a Microsoft bude své nové hry pro Xbox Series X/S prodávat za 70 dolarů/eur (dříve 60 dolarů/eur). Pokud budeme brát v potaz pouze kurz, tak 70 eur se rovná 1702,38 Kč. Nicméně, už dnes se Halo Infinite na Xbox Store prodává za 1749 Kč (v zahraničí 60 dolarů/eur), takže bych spíše počítal, že nová cena her bude kolem 2000 Kč.

Vyšší cena se týká již oznámených her v čele s novou Forzou Motorsport, střílečkou Redfall i očekávaným vesmírným RPG Starfield.

„Tato cena odráží obsah, rozsah a technickou složitost těchto titulů. Stejně jako všechny hry vyvinuté našimi týmy pro Xbox budou i tyto hry dostupné v rámci služby Game Pass ve stejný den, kdy budou vycházet,“ uvedl mluvčí Microsoftu pro IGN.

V prohlášení pro Polygon mluvčí Microsoftu prohlásil, že o letošních Vánocích chtěli zachovat původní cenu, aby si rodiny mohly užít dárek v podobě her. Jak ale vidno, tak v novém roce je zdražení nevyhnutelné, protože vydají hry vytvořené pro novou generaci. Ty jsou větší a po technické stránce složitější.

Ceny v jednotlivých regionech se mohou lišit. Tak uvidíme, za kolik se budou prodávat u nás. Nicméně, tohle je další důvod, proč přejít na předplatné Game Pass, které bude Microsoft jistě ještě více promovat. I když i u něj se tak nějak očekává (zatím neoficiálně), že v roce 2023 dojde ke zdražení. To pravděpodobné čeká i konzole Xbox Series X a Xbox Series S. Sony už svou PS5 zdražila.

Cenovku 70 dolarů/eur u svých her pro Xbox Series X/S a PlayStation 5 dříve oznámily společnosti Ubisoft (u velkých AAA her), Sony nebo Take-Two Interactive (s 2K Games).