Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, ve vysílání CNBC prohlásil, že se snaží z Xboxu udělat významného hráče v herním průmyslu. Videoherní průmysl je dle něj vysoce konkurenční trh, který nikdy nespí. To je také důvod, proč ve společnosti nadále přemýšlejí o dalších akvizicích, i když ještě není uzavřeno spojení s Activisionem Blizzard za 68,7 miliardy dolarů.

„Největší herní společností na světě je Tencent, nadále intenzivně investuje do herního obsahu a tvůrců her. Sony je dnes v oblasti her větší firmou než my a pokračuje v investicích,“ uvedl Spencer v CNBC.

„Snažíme se být významným hráčem. Chceme našim hráčům přinášet skvělý obsah a hodláme zůstat aktivní, ať už jde o investice do našich interních týmů, které již vytvářejí skvělé hry, jež lidé znají a mají rádi, nebo o navazování nových partnerství.“

Spencer je v současné době v Japonsku kvůli Tokyo Game Show. Pochvaluje si možnost mluvit s místními vývojáři o jejich hrách a navazovat s nimi partnerství. Připomenul například spolupráci s Kojima Productions. Jak víme z dřívějška, Microsoft chce přes japonské vývojáře zaujmout místní hráče, kteří ve velkém preferují konkurenční PlayStation. V budoucnu by se to ale mohlo změnit.

Microsoft dle Spencera chce přinášet hry většímu množství hráčů. Z toho důvodu investuje do předplatného Xbox Game Pass, vydává hry na počítač ve stejný den a vylepšuje hraní přes cloud, který umožňuje zahrát si oblíbené hry třeba na mobilu.

„Konkurence je o tom, že nutí konkurenty inovovat, nutí je dělat nové věci, jako je cloud, předplatné, budování nového duševního vlastnictví. A vše, na co jsme se zaměřili, je, jak efektivně konkurovat, jak přinášet větší hodnotu našim zákazníkům,“ dodal Spencer.

CENA KONZOLÍ XBOX ZATÍM ZŮSTANE STEJNÁ

V dohledné době nemá Microsoft v plánu zvyšovat cenu konzolí Xbox, zopakoval Spencer s tím, že nikdy se nemá říkat nikdy.

„Líbí se nám pozice Series S na trhu, což je naše levnější konzole. Více než polovinu našich nových hráčů jsme získali díky Series S,“ prozradil Spencer. „Mohu s jistotu říct, že dnes nemáme v plánu zvyšovat ceny. Spotřebitelé jsou v těžší situaci než kdy jindy a nemyslíme si, že je to pro nás správný krok.“

Sony oznámila zdražení konzole PlayStation 5 na konci minulého měsíce. V důsledku globálního ekonomického prostředí, včetně vysoké míry inflace, se společnost rozhodla navýšit doporučené maloobchodní ceny na vybraných trzích o 50 eur (u nás 1000 Kč). Jediným trhem, kde cena zůstala stejná, tak jsou Spojené státy americké.

Microsoft prodává Xbox Series X za 500 eur a levnější Xbox Series S bez Blu-ray mechaniky za 300 eur. V českých obchodech je cena 13 490 Kč za Series X a 6990 Kč za Series S.

Microsoft má tak nyní levnější konzoli, ovšem analytici nepředpokládají, že by to mělo nějaký větší dopad na rozhodnutí hráčů. O PS5 je nadále velký zájem.