Teprve v loňském roce Microsoft uzavřel koupi společností ZeniMax Media s Bethesdou, která stála 7,5 miliardy dolarů. Microsoft ale nemá dost a zkraje nového roku nečekaně kupuje společnost Activision Blizzard, která má pod sebou významné značky jako Call of Duty, Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot nebo StarCraft.

Monumentální akvizice - zdaleka největší, jaká kdy byla v oblasti videoher podniknuta, znamená, že pod Microsoft se přesouvají nejen slavné a velmi dobře prodávané značky, ale také studia jako Blizzard Entertainment, Beenox, Demonware, Digital Legends, High Moon Studios, Infinity Ward, King, Major League Gaming, Radical Entertainment, Raven Software, Sledgehammer Games, Toys for Bob nebo Treyarch. Ta dohromady zaměstnávají přes 10 000 lidí.

Dokončení transakce, která Microsoft vyjde na 68,7 miliardy dolarů (přibližně 1,5 bilionu Kč), bude ještě nějakou dobu trvat, očekává se ve fiskálním roce 2023, který běží od července 2022 do června 2023. Do té doby budou společnosti Activision Blizzard a Microsoft nadále fungovat nezávisle. Jakmile bude transakce dokončena, budou se všechny týmy Activisionu Blizzard zodpovídat Philu Spencerovi, vedoucímu herní divize v Microsoftu.

Samozřejmě se většina her dostane do předplatného Xbox Game Pass a PC Game Pass, stejně jako v případě Bethesdy. Majitelé konzolí PlayStation se zase musí připravit na to, že nové hry od Activisionu Blizzard na jejich platformu nemusejí vyjít. Jak Microsoft avizoval při akvizici Bethesdy, tak své hry bude vydávat tam, kde je Game Pass, což u hardwaru od Sony není. A to také dodržuje, viz Starfield a Redfall. Tyto tituly budou dostupné pouze na Xboxu Series X/S a PC.

Po uzavření transakce budeme v rámci služby Xbox Game Pass a PC Game Pass nabízet co nejvíce her společnosti Activision Blizzard, a to jak nové tituly, tak hry z jejich neuvěřitelného katalogu. Dnes také oznamujeme, že Game Pass má nyní více než 25 milionů předplatitelů. Jako vždy se těšíme, že budeme do služby Game Pass i nadále přidávat další skvělé hry,“ uvedl v tiskové zprávě Phil Spencer.

„Fantastické franšízy Activisionu Blizzard také urychlí naše plány s Cloud Gaming, které umožní více lidem na více místech po celém světě zapojit se do komunity Xboxu pomocí telefonů, tabletů, notebooků a dalších zařízení, která již vlastní. Hry Activision Blizzard si užíváte na různých platformách a my plánujeme tyto komunity podporovat i nadále.“

„Jako společnost jsme odhodláni pokračovat v naší cestě za inkluzí ve všech aspektech hraní, a to jak mezi zaměstnanci, tak mezi hráči. Hluboce si ceníme kultury jednotlivých studií. Věříme také, že tvůrčí úspěch a autonomie jdou ruku v ruce s důstojným a respektujícím zacházením s každým člověkem. Tento závazek dodržujeme u všech týmů i u všech vedoucích pracovníků. Těšíme se, že naši kulturu proaktivního začleňování rozšíříme na skvělé týmy napříč společností Activision Blizzard.“

Activision Blizzard neprožívá snadné období, Call of Duty Vanguard se moc dobře neprodává a do toho se ve firmě dějí věci, které by se dít neměly. Bobby Kotick, současný generální ředitel Activision Blizzard, navíc o obvinění ze sexuálního zneužívání a špatného zacházení se zaměstnankyněmi měl vědět a snažil se vše zamést pod koberec. Dokonce měl sám obtěžovat zaměstnankyně, vyhrožovat jim smrtí a přispět tak ke špatnému chování dalších lidí.

Phil Spencer byl jedním z hlasitých kritiků.