Microsoft při prezentaci Windows 11 uvedl, že nový operační systém je určen pro hráče. V souvislosti s tímto přístupem společnost mimo jiné kompletně přepracovala Microsoft Store a chce do něj integrovat jednotlivé digitální obchodní platformy.

Při nedávném představení Windows 11 jsme se dozvěděli o spojení s Amazonem. To umožní prodávat v Microsoft Store hry a aplikace pro Android, které běží na novém operačním systému. Microsoft chce z Windows 11 udělat otevřenou platformu pro všechny a jeho snem je, aby součástí nového Microsoft Store byly i hry ze Steamu a Epic Games Store.

Přečtěte si také: 6 největších změn ve Windows 11

„Windows již tyto obchody v mnoha ohledech podporuje, a pokud je budeme moci integrovat prostřednictvím Microsoft Store, určitě to uděláme,“ řekl Panos Panay z Microsoftu pro magazín The Verge. „Znamená to, že pokud by někdo chtěl tuto spolupráci v Microsoft Store, tak je vítán. Vlastně je k tomu vybízíme, a to je také důvod, proč zavádíme nová pravidla. Opravdu chceme, aby lidé mohli přijít do obchodu, zadat název libovolné aplikace a okamžitě si koupit to, co chtějí,“ dodal Panay.

Microsoft všechny láká na větší provize. Podíl Microsoftu se od 1. 8. letošního roku sníží z 30 na 12 procent. Co se týče externích plateb z alternativních platforem, tak tam si autoři produktů ponechají 100 procent příjmů z aplikací a her.

KONTROLA KOMPATIBILITY NEFUNGUJE SPRÁVNĚ

Po představení Windows 11 nabídl Microsoft aplikaci PC Health Check, která má za úkol zkontrolovat, zda váš počítat splňuje podmínky pro spuštění nového operačního systému. Spousta uživatelů se ale dozvěděla, že jejich PC/notebook parametry nesplňuje.

Microsoft se podíval na problém a zjistil, že aplikace nefunguje správně. Z toho důvodu byla odstraněna a vrátí během letošního podzimu, pravděpodobně před vydáním systému. Windows 11 se má začít distribuovat koncem tohoto roku a bude zdarma všem majitelům Windows 10.

"Na základě zpětné vazby od uživatelů jsme dospěli k závěru, že aplikace nebyla plně připravena poskytnout očekávané podrobnosti o tom, proč počítač se systémem Windows 10 nesplňuje požadavky na upgrade," vysvětluje Microsoft.

„Aplikaci dočasně odstraňujeme, aby naše týmy mohly problémy vyřešit. Program bude znovu spuštěn na podzim.“

V současné době americká společnost doporučuje, abyste se podívali na oficiální hardwarové požadavky operačního systému Windows 11. Ty uvádějí:

  • Procesor: 1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
  • Paměť: 4 GB RAM
  • Úložiště: 64 GB
  • Firmware systému: Rozhraní UEFI, možnost zabezpečeného spouštění
  • TPM: Specifikace Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0
  • Grafická karta: Kompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
  • Obrazovka: > 9" s rozlišením HD (720p)
  • Internetové připojení: Účet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home