Krátce po druhé hodině odpolední svět obletěla překvapivá a pro mnohé šokující zpráva, která se dostala i na servery, které běžně i videoherním světě neinformují. Microsoft oznámil záměr koupit videoherního giganta Activision Blizzard za rekordních 68,7 miliardy dolarů (přibližně 1,5 bilionu Kč). Přitom v loňském roce byl dokončen přesun ZeniMax Media s Bethesdou pod Xbox za 7,5 miliardy dolarů.

Akvizice Zyngy od Take-Two (mateřská společnost Rockstar Games) na prvním místě dlouho nevydržela. 12,7 miliardy dolarů je oproti dnešku pakatel.

Postupně se na internet dostávají další důležité informace. Rekordní obchod by měl být dokončen ve fiskálním roce 2023. Ten v případě Microsoftu znamená období od července letošního roku do června příštího roku. Phil Spencer, šéf herní divize v Microsoftu, už plánuje, jak katalog předplatného Xbox Game Pass a PC Game Pass rozšíří o známé hry od Activision Blizzard. V něm se může objevit Call of Duty Vanguard, Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2, Crash Bandicoot 4: It's About Time, Sekiro: Shadows Die Twice, Spyro Reignited Trilogy, Diablo 2 Resurrected nebo Overwatch.

I po takto velké akvizici hodlá Microsoft naplnit své sliby, což znamená, že všechny budoucí first-party tituly od Xbox Game Studios, kam spadají také studia Bethesdy a budou tam zařazeny i týmy od Activision Blizzard, budou v den vydání dostupné v Xbox Game Passu a PC Game Passu.

V současné době obchod může překazit jediná věc. Tou je americký antimonopolní úřad. Ten bude rozhodovat o osudu přibližně 10 000 lidí, kteří pracují ve studiích jako Blizzard Entertainment, Beenox, Demonware, Digital Legends, High Moon Studios, Infinity Ward, King, Major League Gaming, Radical Entertainment, Raven Software, Sledgehammer Games, Toys for Bob nebo Treyarch.

Na tuto skutečnost upozorňuje také novinář Jason Schreier z agentury Bloomberg. Je tak otázkou, zda spojení těchto gigantů nebude porušovat antimonopolní zákony. Když bude vše v pořádku, tak se značky jako Call of Duty, Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot nebo StarCraft přesunou pod Xbox Game Studios. Dle mého si ale Microsoft vše předem zjistil u právníků, jinak by tuhle bombu neoznamoval.

Otázkou zůstává také post generálního ředitele Activisionu Blizzard. Firmu nadále řídí kontroverzní Bobby Kotick. Všichni ale očekávají, že jakmile Microsoft amerického giganta převezme, tak Koticka odvolá a začne ve velkém řešit pracovní prostředí, sexuální obtěžování a další problémy, které Activision Blizzard trápí.

EXKLUZIVITA PRO KONZOLE XBOX A PC?

Microsoft razí heslo, že hry by si měli užívat hráči bez rozdílu platforem. Z toho důvodu firma spustila Xbox Cloud Gaming. Navzdory tomu ale americká společnost nehodlá vydávat hry tam, kde není Xbox Game Pass, tedy na konzole PlayStation a Nintendo Switch.

Představitelé Microsoftu se po akvizici ZeniMax Media s Bethesdou dlouho vyhýbali otázce ohledně exkluzivity pro budoucí hry. Nakonec ale k ní došlo, když bylo oznámeno vesmírné dobrodružství Starfield, které má 11. 11. 2022 zavítat na Xbox Series X/S a PC. Stejný osud dle nás čeká také budoucí hry od Activisionu Blizzard. Microsoft se zavázal k podpoře stávajících titulů na všech platformách, ovšem nedeklaroval, že další díly známých značek budou dostupné na jiných konzolích.

Kritici těchto omezení tvrdí, že by se Microsoft připravil o finance z prodeje, kdyby kupříkladu nové Call of Duty nevyšlo na PlayStation 5, kde se poslední díl s podtitulem Vanguard skvěle prodával. To vedení ale zřejmě nevadí, když stejnou cestou zamířil Starfield a čeká to také Redfall od tvůrců Dishonored.

Nakonec to ale bude možná něco mezi, agentura Bloomberg informovala, že Microsoft bude chtít pouze některé tituly od Activision Blizzard mít jako exkluzivitu pro Xbox (a PC). Více jsme napsali zde.