Post-apokalyptická akce Metro Exodus po roční exkluzivitě na Epic Games Store bude konečně dostupná na Steamu. Vývojáři ze studia 4A Games na Twitteru uvedli, že v obchodě od Valve bude jejich hra k dostání od 15. února/februára. To je přesně rok poté, co Metro Exodus vyšlo na Epicu. Hra se odemkne přesně v šest ráno našeho času.

„Ti z vás, kteří čekali na tento den, děkujeme za vaši vášeň a trpělivost,“ stojí v oficiálním tweetu. Cena hry bude pravděpodobně 40 euro (1000 Kč), stejně jako na Epicu.

Metro Exodus bude na Steamu dostupné se všemi dříve vydanými aktualizacemi a prvním dodatečným balíčkem, který si budou moci zájemci dokoupit. V nabídce nechybí ani takzvaný Expansion Pass, jenž za 24,99 euro (625 Kč) zajišťuje přístup ke dvěma hlavním příběhovým rozšířením.

První už vyšlo. Jmenuje se The Two Colonels a nabízí možnost zahrát si za plukovníka Khlebnikova a prožít s ním cestu podzemním městem Novosibirsk při hledání svého syna. Druhé DLC pojmenované Sam’s Story dorazí 11. února/februára a vžijete se v něm do bot amerického hraničáře Sama, který byl na stráži na velvyslanectví v Moskvě předtím, než dopadly bomby na hlavní město Ruska. Nyní se snaží dostat zpět do USA. Jeho touha ho zavede až do přístavního Vladivostoku. Tohle město zpustošila vlna tsunami a zanechala za sebou zničené průmyslové budovy a rozpadající se obytné čtvrti. Sam musí v tomto nebezpečném prostředí přežít.

Roční exkluzivita Metra Exodus byla oznámena krátce před plánovaným vydáním hry. Studio 4A Games naštvalo řadu hráčů, ale tvrdilo, že peníze od Epicu jim umožní vývoj dalšího dílu. To ale fanouškům nestačilo a na Steamu začali špatně hodnotit předešlé díly této značky, způsobili takzvaný review-bombing.

Metro Exodus si v naší recenzi odneslo 8/10 a označení výborná hra. Pochválili jsme netypické prvky budující atmosféru, propracovaný crafting, explorace a vyvážené dávkování různé hratelnosti.