Začátek roku 2021 se nese ve znamení velké akvizice. Švédská holdingová společnost Embracer Group se dohodla na akvizici nezávislého amerického studia Gearbox Software v čele s Randy Pitchfordem. Tvůrci komiksové série Borderlands již nebudou spolupracovat s 2K Games a Take-Two, stanou se samostatnou operační skupinou v Embracer Group, která zaplatí více než miliardu dolarů.

V srpnu minulého roku Embracer Group koupila 21 firem a rozdělila své týmy mezi šest operačních skupin. S koupí Gearboxu vzniká nová skupina, která bude stoprocentní dceřinou společností Embracer Group.

Zakladatel a generální ředitel Gearboxu, Randy Pitchford, zůstává na pozici vedoucího studia, zatímco tým Gearboxu se stane hlavním akcionářem Embracer Group. Společně s Gearboxem se pod švédskou firmu stěhují práva na značky jako Borderlands, Brothers in Arms a Homeworld.

„Gearbox je pravděpodobně jedním z nejkreativnějších a nejcennějších nezávislých vývojářů na světě. Věříme, že zdroje nabízené společností Embracer umožní Gearboxu v následujících letech další výrazný růst,“ prohlásil Lars Wingefors, zakladatel a generální ředitel Embracer Group.

Embracer Group za Gearbox Software nyní zaplatí 363 milionů dolarů (z toho 175 milionů v akciích) a jakmile studio dosáhne svých cílů, tak se částka v příštích šesti letech navýší na 1,3 miliardy dolarů.

Tím nekončíme. K Embracer Group se přidává Aspyr Media. Tvůrce portů her Star Wars Episode I, Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy a Star Wars Jedi Knight: Jedi Outcast společnost koupila za 100 milionů dolarů (60 milionů v hotovosti a 40 milionů v akciích). Vedení studia může získat dalších 25 milionů, když splní stanovené cíle do roku 2026.

Poslední novou akvizicí je Easybrain Limited, společnost soustředící se na live-service služby a specializující se na vývoj mobilních her. Embracer Group zaplatila 640 milionů dolarů (130 milionů v akciích) a částka se může navýšit na 765 milionů dolarů.

Další operační skupiny v rámci Embraceru: THQ Nordic, Koch Media / Deep Silver (mj. Warhorse Studios), Coffee Stain, Amplifier Game Invest, Saber Interactive (mj. 4A Games) a DECA Games.

Na podzim loňského roku jsme se dozvěděli, že Embracer Group u nás otevře nové studio. Dosud nepojmenovaný tým bude mít kanceláře v Brně a bude pověřen vývojem strategického RPG titulu. Na Slovensku již působí Nine Rocks Games pod vedením Embracer Group.

Embracer Group před nejnovějšími akvizicemi měla ve vývoji 61 titulů, pouze 21 jich bylo oznámeno a některé neuvidíme do léta 2024.