Pokud patch k nějaké hře nepřinese nový obsah nebo drastické změny, zpravidla se nám nevyplatí věnovat mu zvlášť velkou pozornost. Dovolte nám však udělat jednu výjimku, protože některé opravy, které přinesla nejnovější aktualizace Mass Effect: Legendary Edition, která minimálně na PC váží něco málo pod 6 GB, prostě stojí za zmínku. Zatímco některé jsou rozhodně užitečné, jiné mohou působit dojmem, že si z nás vývojáři v dobrém smyslu dělají trochu legraci.

Ty z vás, kteří mají v uživatelském jménu ve Windows nestandardní písmeno, což se může snadno stát například v případě, že se jmenujete Cvrček, jistě potěší, že nyní na PC všechny tři remasterované trilogie Mass Effectu spustíte, ať už vaše uživatelské jméno vypadá jakkoliv. Dosud docházelo k tomu, že jste se sice snadno dostali do hlavního launcheru s výběrem jednotlivých her, ale jakmile přišel čas kteroukoliv z nich spustit, po krátké sérii černých obrazovek jste se objevili znovu v nabídce launcheru.

Přečtěte si také: Poslechněte si kompletní soundtrack trilogie Mass Effectu

Na nekorektní chování her při přítomnosti speciálního znaku v uživatelském jménu operačního systému bylo občas možné narazit v minulosti, dnes však tento problém prakticky neexistuje. V tomto případě se tedy jedná o jednu z mnoha archaických technických kuriozit, které remasterovaný Mass Effect sdělil z dob minulých.

Konečně také došlo na dlouho vyhlíženou možnost samostatně volit jazyk dialogů a titulků i na opravu chyb při odemykání některých achievementů či trofejí na konzolích. V prvním díle lze také nově dosáhnout maximální úrovně a třídy vybavení VII Spectre - Master Gear, což dosud z nějakého důvodu nebylo možné. Zlepšily se i animace očí mužských postav v některých scénách či jisté příliš temné cut-scény. Skutečně kuriózní změnou je pak snížení hlasitosti načítacích cut-scén při cestování přes hmotový vysílač (Mass Relay), která byla zjevně pro někoho příliš vysoká. Budiž.

K zajímavým opravám došlo i v případě druhého dílu. Panoramata na planetě Illium nyní nejsou tak mlhavá a na konci DLC Overlord se již bohužel nesetkáte se vskutku stylovou, ale zároveň nechtěnou červenou září očí jisté nebohé postavy. Dost možná nejvýraznější změna pak souvisí s omezeným přídělem autor... pardon, kreditů v případě, že do Mass Effectu 2 importujete vaši postavu z prvního dílu. Tímto způsobem bylo možné od samého začátku mít stovky tisíc kreditů a po celý zbytek vašeho tažení proti Collectorům finance ani na okamžik neřešit.

Já se kupříkladu nikdy nedostal pod 500 tisíc kreditů, a to jsem toho napříč základní hrou i obsahem všech DLC kupoval opravdu dost. Nyní se vám z prvního dílu převede maximálně 100 tisíc kreditů, tak jako v případě původní verze, a to v zájmu vyváženějšího postupu v úvodních částech hry.

Kompletní seznam změn napříč celou Legendary Edition najdete na oficiálním webu. A nyní doufejme, že se dříve či později tvůrcům podaří alespoň částečně vylepšit také nevalný anti-aliasing, který vizuál remasterované trilogie Mass Effectu nezřídka kazí.