Dobré ráno. Vzniká nový wrestling. Phil Spencer hrál Elden Ring. Trailer na nový Medal of Honor. Končí další exkluzivita Epicu. Remake XIII se skutečně nepovedl.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Deathloop má vyjít 20. 5. příští roku. Alespoň takové datum se předčasně objevilo na PlayStation Store učeného hráčům z Nového Zélandu. Hra je od Arkane Studio (tvůrci Dishonored) a jak víme, Sony si zaplatila časovou konzolovou exkluzivitu. Titul nejprve dorazí na PC, PS4 a PS5. Později i na Xbox One a Xbox Series X.

- Včera to bylo devět let od vydání The Elder Scrolls V: Skyrim. Bethesda si pochopitelně vzpomněla a my ostatní vyhlížíme první pořádné detaily o šestce.

- Yuke studio se spojilo s nově vytvořenou divizí AEW Games a chystá nepojmenovanou zápasnickou hru s licencí All Elite Wrestling (neboli AEW). Tým Yuke téměř dvě desetiletí vedl vývoj série WWE 2K. Teprve loni se vzdali licence na WWE a přenechali ji Visual Concepts, kteří mají na bedrech NBA 2K. Z části i kvůli problémům s loňským WWE 2K. AEW hra má vyjít pro současnou i novou generaci konzolí.

- Tak tohle je ten slibovaný next-gen pro FIFA 21. Takhle budete fotbal od EA Sports vypadat na PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S po aktualizaci, která dorazí 4. 12. letošního roku. Vývojáři zatím ukazují pohled na dva hráče: Alexandera Arnolda z Liverpoolu a João Félixe z Atletica Madrid. Jejich obličeje mají reprezentovat novou úroveň detailů. U PS5 je slibováno také využití ovladače DualSense. Haptická odezva má obohatit zážitek.

- Survival Grounded od Obsidian Entertainment dosáhl v předběžném přístupu na 5 milionů hráčů. Je dost pravděpodobné, že z velké části za to může Xbox Game Pass. Hra je v předplatném pro Xbox One, Xbox Series X/S i Windows 10. Microsoft považuje Grounded za úspěšný a vývojáři se mu hodlají dále věnovat, vylepšovat a přidávat nový obsah.

- Phil Spencer, šéf herní divize v Microsoftu, se pochlubil, že si zahrál Elden Ring. Očekávané akční RPG od autorů Dark Souls z FromSoftware a tvrdí o něm, že jde o nejambicióznější hru od Hidetaka Miyazaki. Na vývoji se podílí také George R.R. Martin, autor fantasy ságy Píseň ledu a ohně. Spencer potvrdil, že v Elden Ring jsou nové prvky, které nejsou s předešlými hrami od FromSoftware spojovány. Nadšen je také z příběhu.

- Gallery trailer připomíná chystaný Medal of Honor: Above and Beyond. Než se ale začnete radovat, tak jde o hru pro virtuální realitu na PC. Ovšem Respawn se nebrání tomu v budoucnu prozkoumat možnosti na vydání obyčejného PC portu. Hra vyjde 11. 12. 2020.

- Tohle není dobrý. Nedávno jsme psali, že se Marvel's Avengers špatně prodávají, asi o 40 procent méně, než vydavatel očekával. Co je ale mnohem horší, tak ambiciózní akční adventura od Crystal Dynamics a Square Enix ztrácí hráče. Za dva měsíce na Steamu titul ztratil 96 procent hráčů. Katastrofická situace se postupně prohlubuje, nejnovější statistiky jsou toho důkazem: minulý víkend se připojilo pouze 1196 hráčů. Za tento měsíc je průměr pouhých 752 hráčů. Data z PS4 a Xbox One neznáme, ale lze očekávat, že tam to bude hodně podobné. Pokud to bude pokračovat, tak začnou problémy s multiplayerem. Na vyhledávání dalších hráčů se bude dlouho čekat.

- Epic Games Store končí další exkluzivita. Už 17. 11. se na Steamu začne prodávat Ghostbusters: The Video Game Remastered. Remaster Krotitelů duchů byl dokonce do 5. 11. zdarma k dostání na Epicu.

- 17. 11. také vyjde aktualizace pro Minecraft Dungeons, která přidá cross-play. Hráči na PC, PS4, Xboxu One a Nintenda Switch budou moci hrát společně tento dungeon crawler. Jen pozor, účty na Switchi a PS4 musejí být propojeny s účtem Microsoftu.

- Capcom znovu aktualizoval prodeje svých her a pochlubil se aktuálními čísly. Devil May Cry V mezi desítkou nejprodávanějších uveden není, ale má 3,9 milionu. Po vydání Special Edition pro PS5 a Xbox Series X/S by mohl povyskočit.

  • Monster Hunter: World – 16,4 milionu prodaných kusů
  • Resident Evil 7: biohazard – 8,3 milionu
  • Resident Evil 5 – 7,7 milionu
  • Resident Evil 6 – 7,6 milionu
  • Resident Evil 2 – 7,5 milionu
  • Monster Hunter World: Iceborne – 6,6 milionu
  • Street Fighter 2 – 6,3 milionu
  • Street Fighter 5 – 5 milionů
  • Resident Evil 2 – 4,96 milionu
  • Monster Hunter Freedom 3 – 4,9 milionu
Přečtěte si také: Gameplay trailer Deathloop ukazuje, jak lze zabít dvě mouchy jednou ranou

- Návrat ikonické střílečky nevyšel. XIII Remake má hrozně negativní recenze od hráčů. Ti poukazují, že mnohem lepší hratelnost má originál z roku 2003. Nemůžeme se tak divit, že vydavatel nedal novinářům včas hru na recenzi. Na Steamu má od hráčů jen 10 procent kladných názorů. Zbytek je velmi negativní a podle hráčů vývojáři selhali téměř ve všech ohledech. Remake má hrozné animace, špatné zvuky a chybí i možnost upravit si ovládání.

- Nečekaný free-to-play hit Genshin Impact obdržel aktualizaci verze 1.1. Ta do hry přidává nové hratelné postavy (Tartaglia, Diona, Zhongli a Xinya), nové zbraně, nové úkoly, nové události a nové systémy, včetně systému City Reputation. Také došlo na opravu chyb a problémů.

- Call of Duty: Black Ops Cold War zabírá 187,9 GB na Xbox Series X. Je ale možné si nainstalovat jen něco, například HD textury a ray-tracing zabírají 50 GB. Na PS5 bude velikost podobná. Místo ní ale víme, že nové CoD využije technologie ovladače DualSense, kdy prostřednictvím adaptivních spouští ucítíte každou zbraň, respektive její zpětný ráz. V závislosti na typu zbraně má tlačítko L2 reagovat odlišně. Dříve Treyarch potvrdil využití haptické odezvy.