S podporou her z aktuální generace konzolí na tu novou se to má trochu komplikovaně, nicméně běžný konsens zní tak, že většina nejnovějších her by měla na nových konzolích běžet bez problémů. V případě PlayStation 5 je to za určitých podmínek vynuceno přímo Sony. U Xbox Series X se s tím počítá víceméně automaticky, zejména pak díky jejich službě Smart Delivery.

Nicméně je vždy důležité počkat na oficiální oznámení nějaké hry pro novou generaci. Především z toho důvodu, že se pak dají očekávat přímá vylepšení - například v rámci rozlišení nebo snímků za sekundu - než „jenom” podpora, potažmo kompatibilita.

Takový případ tedy nyní formálně nastal u chystané kooperativní akční hry Marvel's Avengers. Ta se oficiálně objeví na PlayStation 5 a Xbox Series X. Pokud si navíc hru koupíte na aktuální generaci, tedy PlayStation 4 nebo Xbox One, vylepšenou verzi hry pro PlayStation 5 nebo Xbox Series X získáte zcela zdarma.

Součástí bude i přesun savů, takže můžete pokračovat tam, kde jste přestali, a také cross-play napříč generacemi jednotlivých konzolí. Hráči na PS5 budou moci hrát s lidmi na PS4 a hráči na Xbox Series X s hráči na Xbox One.

Vylepšená verze hry samozřejmě bude využívat i to, co nové konzole nabídnou po stránce hardwaru. To znamená mnohem rychlejší načítání díky SSD, lepší rozlišení a kvalitu obrazu, vylepšenou práci s texturami, lepší destrukci, ray-tracing, lepší ambientní okluzi, anizotropní filtrování a další věci. V případě PlayStation 5 nebude chybět ani podpora hmatové odezvy ovladače DualSense, prostorového audia nebo módy Enhanced Graphics Mode a High Framerate. Druhý jmenovaný mód cílí na 60 snímků za sekundu s dynamickým rozlišením 4K.

Detaily o specifických funkcích pro Xbox Series X, stejně tak jako Stadia a PC, se máme dozvědět později.

KONEČNĚ VÍME, JAK BUDE VYPADAT CAPTAIN MARVEL

Také nám byl odhalen herní vzhled jedné z postav, Captain Marvel. Mohli jsme ho vidět na dvou nových obrázcích zveřejněných na oficiálním Avengers Twitteru.

Zmiňované obrázky slouží jako pozadí pro videokonference, což je trend, který se stal díky koronavirové krizi a práci z domova poměrně běžný. Oba obrázky pocházejí z pokoje Kamaly Khan, novější postavy Marvel universa. A vzhledem k tom, že Kamala je velkou fanynkou Avengerů, má svůj pokoj vyzdobený spoustou fanouškovských předmětů včetně plakátu jejího idolu a jmenovce, Captain Marvel. Mimo jiné má na zdi i její komiks. Plakát je však ve skutečnosti rekreací různých slavných coverů komiksů Captain Marvel v reálném světě.

V místnosti také najdete několik zábavných věcí, jako je například nápis Iron Man Xing nebo sedací vak Kapitána Ameriky. Nejdůležitější ovšem je, že jsme poprvé mohli vidět herní verzi Captain Marvel. Její kostým je jakási kombinace filmové a komiksové verze, což nepůsobí vůbec špatně. Bohužel nebudeme moci hrát za Captain Marvel hned po vydání, protože nepatří mezi šestici základních postav. Tedy Kapitána Ameriku, Iron Mana, Thora, Black Widow, Hulka a Ms. Marvel. Crystal Dynamics však potvrdilo, že více hratelných postav dorazí později a je velmi pravděpodobné, že mezi nimi bude právě i Captain Marvel.

Marvel's Avengers vychází na PC, PS4, Xbox One a Google Stadia 4. září/septembra.