Pokud by se tenhle seznam potvrdil, šlo by pravděpodobně o největší únik v historii videoherního světa. Já se v tomhle odvětví aktivně pohybuji přes 12 let a nepamatuji si, že by se něco takového stalo.

O co jde? Internetem se šíři úniky z databáze streamovací služby Nvidia GeForce Now. Seznam kromě známých a dlouho existujících titulů obsahuje hry, které nebyly ještě oznámeny. Velkou bouři na internetu způsobily zejména záznamy týkající se exkluzivit PlayStationu.

Hráči se začínají těšit na PC verze God of War z roku 2018, samurajské akce Ghost of Tsushima, závodů Gran Turismo 7, akční adventury Horizon: Forbidden West, těžkého Returnal, plošinovky Ratchet & Clank, Sackboy: A Big Adventure a hardcore RPG Demon's Souls.

Zástupci Sony už dříve avizovali, že se další PlayStation hry podívají na PC. Dosud ale nemáme oficiálně potvrzeno, o které přesně půjde, kromě nedávno představené kolekce Uncharted. Ze seznamu bych se nebál vsadit na God of War z roku 2018, před příchodem God of War: Ragnarok pro PS5 a PS4 dává smysl vydat starší díl, ale Gran Turismo 7 a Horizon: Forbidden West vidím v dohledné době jako hodně nepravděpodobné.

V červenci letošního roku Sony koupila nizozemskou firmu Nixxes Software. Ta má za sebou portování známých titulů pro PC, mimo jiné Marvel's Avengers, Deus Ex Mankind Divided a Rise of the Tomb Raider. Nedivil bych se tedy, kdyby se postupně více a více titulů PlayStationu dostalo na PC, ale nebude to v den jejich uvedení na konzole, ani krátce poté. Sony stále považuje PlayStation za svou hlavní platformu a hry na PC bude vydávat s odstupem času. Přesto na nich vydělá, jak dokládá Horizon Zero Dawn a Days Gone.

Od Xbox Game Studios máme v seznamu kromě Gears 6 také Project Holland (údajně Fable), Project Typhoon (Contraband), Project Woodstock (Forza), nepojmenovaný Perfect Dark od The Initiative, Halo 5: Guardians, Avowed, Kalimba, Gravity a Oxid. Poslední jmenovaná by měla být simulační/strategická hra se stavěním města, interně pojmenovaná Project Indus. O ostatních toho moc nevíme. Tady ale příchod na PC nepřekvapí, Microsoft se už dříve zavázal, že všechny své Xbox hry bude vydávat také na počítače. Překvapí ale podpora GeForce Now.

Z third-party se sluší vypíchnout Chrono Cross Remaster, Final Fantasy Tactics Remaster, Final Fantasy IX Remake (možná jen odkaz na nedávný remaster), Kingdom Hearts IV, Resident Evil 4 Remake (dříve se o něm spekulovalo), Street Fighter 6, Dragon's Dogma 2 (dříve se o něm spekulovalo), Monster Hunter 6, Grand Theft Auto Remasters (také se o něm spekuluje), BioShock 2022 (tak brzy?), Mirror's Edge Remaster, tajnou hru od Respawnu, Titanfall 3 (prý na něj nemají v Respawnu čas), Tekken 8, The Talos Principle 2, Crysis 4, Batman Arkham Knight Remaster, XCOM 3, Injustice 3: Gods Will Fall (tvůrci prý měli dát přednost novému Mortal Kombatu), Destroy All Humans 3 (spíše remake dvojky), Sniper Elite 5, Cities: Skylines 2 (po úspěchu jedničky to dává smysl) Fight for Middle-Earth, Mortal Kombat 12, Call of Duty: Modern Warfare 3 Remaster nebo Helldivers 2.

Osobně mi nedává smysl jedna věc. Nvidia, Steam, Epic Games Store a další mohou mít tajné informace o vývoji dosud neoznámených her. V takovém případě by se ale v databázi nacházely pod kódovým označením. Někteří poukazují na to, že databáze GeForce Now může ukládat hry, které uživatelé hledají, případně hry, které si někdo do svého katalogu přidal přes externí služby.

Jiní se domnívají, že hry mohou být v databázi z důvodu testování v době pandemie, kdy většina týmů dělá ze svých domovů.

Společnost Nvidia únik ze svých serverů potvrdila. Hovoří ale o spekulacích.

„Nvidia si je vědoma neautorizovaného zveřejněného seznamu her, který zahrnuje vydané a/nebo spekulativní tituly a slouží pouze k internímu sledování a testování. Zařazení na seznam není potvrzením ani oznámením žádné hry. Nvidia okamžitě přijala opatření k odstranění přístupu k výpisu. Nebyly ohroženy žádné důvěrné herní kompilace ani osobní údaje.“

Celý seznam naleznete zde. Příběh o tom, jak se Ighor July do databáze GeForce Now dostal, si můžete přečíst tady.