Je to tady. Britské studio Strikerz Inc. po měsících lákání odhalilo svou bezplatnou fotbalovou hru UFL, kterou hodlá vyzvat giganti tohoto žánru, série FIFA od EA Sports a PES od Konami.

Titul se nachází v závěrečné fázi vývoje a cílí na všechny hráče, kteří chtějí skutečnou fotbalovou hru, jež bude odolná vůči problémům a přinese potřebnou změnu. Lákáni jsme na férový zážitek postavený zejména na dovednostech a žádných možnostech platby za výhru.

„Jsme fotbaloví fanoušci a vášniví hráči – fotbalové videohry hrajeme už léta a přesně víme, co lidé chtějí v simulaci vidět. Chceme od základu přetvořit fotbalové videohry a nabídnout hráčům po celém světě revoluční, vzrušující a poctivý herní zážitek,“ tvrdí Eugene Nashilov, generální ředitel Strikerz Inc.

„Ve Strikerz Inc. si velmi vážíme toho, co bylo v průběhu let ve fotbalových hrách vytvořeno. Zároveň však cítíme, že komunita touží po změně. Naším cílem s UFL je vytvořit hru, která bude odolná vůči problémům, jež blokují pokrok v tomto žánru,“ dodal během prezentace prvních gameplay záběrů. V nich se UFL neprezentuje špatně. Po grafické stránce jistě ostudu neudělá a detaily fotbalistů jsou také povedené.

UFL nabídne hodnocené i nehodnocené režimy, chybět nemůže hraní offline a zápasy 2v2, 3v3 a blíže nespecifikované speciální událostí. Hlavní ale je globální online fotbalová liga UFL. V té si hráči vytvoří vlastní tým a budou hrát v rámci „spravedlivého systému zápasů“ založeného na divizích. Divize budou probíhat po celý rok a jsou propojeny, týmy z nižších divizí se tak mohou dostat do vyšších stejně jako ve skutečném fotbalu.

Zápasy mají být založeny na dovednostech každého hráče. Čím více budete hrát a vyhrávat, tím více příležitostí máte mít pro posílení svého týmu, nejen v rámci nákupu nových hráčů, ale také tréninku týmu.

Postupem času tvůrci UFL představili ambasadory hry v podobě Oleksandra Zinčenka (Manchester City FC), Roberta Firmina (Liverpool FC), Romela Lukaka (Chelsea FC) a Kevina De Bruynea (Manchester City). Nyní přišla řada na jednoho z nejlepších fotbalistů planety, držitele pěti Zlatých míčů FIFA – Cristiana Ronalda.

UFC nemůže a ani nechce soupeřit s FIFOU o licence. Místo toho chce přinést další úroveň spojení mezi kluby a jejich fanoušky. Proto budou postupně odhaloval a uzavírat smlouvy s partnerskými kluby z celého světa.

Ve hře se určitě objeví týmy:

  • AS Monaco (Francie)
  • Besiktas JK (Turecko)
  • Borussia Mönchengladbach (Německo)
  • Celtic (Skotsko)
  • Rangers (Skotsko)
  • Šachtar Doněck (Ukrajina)
  • Sporting CP (Portugalsko)
  • West Ham United (Anglie)

Co se hráčů týče, očekává se licence pro přibližně 5000 skutečných fotbalistů.

Datum vydání ještě odhaleno nebylo. Jisté je, že po šesti letech vývoje vyjde ULF v letošním roce. Cílovými platformami jsou PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One.