Minulý měsíc k nám migrovalo další MMORPG, a to Lost Ark

Díky poslednímu uzavřenému testování se vědělo, že něco přijde a že to bude kvalitní hra. Ale že to nejspíše nebude něco, co by způsobilo chaos a přehnaný rozruch. Ovšem jakmile hra vyšla, přišlo něco, co jsme nečekali.  

Přes 400 tisíc online diváků na Twitchi sledovalo Asmongolda, jak naštvaně odpočítaval, kdy se konečně spustí hra. Odpočítávání bylo prodlouženo asi o půl dne, protože servery nezvládaly nápor a už v předběžném placeném přístupu, který byl spuštěn tři dny před vydáním, fronty pro napojení na servery dosahovaly až 15 000 čekajících lidí na jeden server. I tak několikahodinové čekání, byl snesitelný milník k tomu, se podívat do úžasného fantasy světa. Po oficiálním vydání bylo přidáno mnoho serverů, které tohle čekání vyřešilo… tak možná o polovinu.

Nejen že původní servery byly zamčené pro nové hráče, ale fronty byly i na těch nových. Znechutilo nám to hru? Rozhodně ne! I těch pár hodin čekání stálo za to strávit půlku dne neustálým nabíráním úrovní. Lost Ark dokázal něco, co žádné korejské MMO ne. A to s počtem 1,325,305 lidí, obsadit druhou příčku nejhranější hry za 24 hodin na Steamu

My se teď podíváme na 10 věcí, u kterých můžete v Lost Arku utopit čas.

PŘÍBĚH

50 hodin skvělého scénáře. 

Hned ze začátku vám anděl jménem Beatrice řekne, že svět lidí bude pomalu zničený démony a vy musíte nasbírat Arky, které svět zachrání. Jelikož já sám mám za sebou desítky MMO titulů, tak jsem si řekl, že je to typické klišé takových her. Démoni tohle, zlá strana tamto a ty jsi ten vyvolený (spolu s dalším milionem hráčů), který může zachránit svět.  

Ale hned ze začátku potkáte postavy, které se vám vryjí do paměti, třeba Armena, u kterého se mi zdálo, že všechna sláva je založena na tom, že někam vběhne, dorazí vám cíl a pak slyšíte jen „sláva Armene, jsi nejlepší”. A vy se cítíte jako podržtaška, která udělala všechnu práci za něj. 

Ovšem i Armena si oblíbíte, protože zjistíte, že je to opravdu dobrák. A při jedné scéně, kterou vám nebudu prozrazovat, si řeknete: „WOW Armene, buď otcem mých dětí!”. Nebo alespoň jejich kámoš na párty. 

Charismatické postavy jsou ovšem i na straně temna a umí vytvořit opravdu parádní zápletku. 

Normálně nejsou stále opakované akce ve hrách v Evropě příliš oblíbené. Ale Lost Ark se grindem nijak netají a podal nám ho tak, že i když ho je mnoho, je ho vlastně tolik, že si každý najde s oblibou to své.

HONBA ZA SEMÍNKY

Další věc je sbírání semen po celém světě. Od útlých úrovní si budete všímat, že na určitých místech se nachází Mokoko semena.   

Je jich schováno přes 1200 a čím dál se dostanete, tím zákeřněji budou ukryty. A brzy zjistíte, že i v obyčejné oblasti se mohou skrývat neobyčejné skryté chodby. Za tato semínka budete po čase bohatě odměněni v Moko vesnici.

ROZTODIVNÉ SVĚTY

K příběhu se pojí i kontinenty a ostrovy, kde každý má svůj vlastní příběh a vlastní fungující ekosystém.  

Může jít o kontinent, který je okupován zlým nekromancerem, nebo o oblast, která zanevřela nad kouzly a vše vedou technokrati, kteří vyměnili kouzla za moderní techniku a nebojí se nahrazovat končetiny mechanickými udělátky

A nezapomenu ani na ostrov, který uchvátil nejen mě, ale i milovníky roztomilých stvoření. Protože díky kouzelnému lektvaru se zmenšíte do velikosti špendlíku a chráníte malé Mokoky před útoky pirátů. 

Objevování těchto kontinentů stojí na další úžasné mechanice hry, a tou je mořeplavba. 

V půlce hlavního příběhu dostanete loď, kterou se můžete volně plavit, vylepšovat ji a objevovat krásy celé mapy. A rozloha území je opravdu velká.

VLASTNÍ OSTROV

Pokud vám nedělá dobře mořeplavba, tak svůj čas můžete trávit na vlastním ostrově a posílat z něj své námořníky, aby nosili kořist z okolních ostrovů za vás. 

Zlepšování tohoto ostrova vám umožní vyrábět plno věcí, stavět si obydlí a zkrášlovat své útočiště pro případné párty, které na něm můžete pořádat s kamarády. Pokud žádné nemáte po ruce, i tak můžete měřit krásu svého ostrova s jinými hráči.

KOUZLA A TŘÍDY

Honba za kouzly je věc, která patří do každé RPG hry.

U Lost arku je jiné, že hned ze začátku dostanete schopností opravdu mnoho. V průběhu hraní sice získáváte další, ale zaměřujete se na hlavně ty, které se vám hodí nejvíce, a ty vylepšujete. Jedná se jak o aktivní podpůrné schopnosti, tak později i o ty pasivní. A určitě si vyberete, co vám sedne, já sám hraju za pistolnici, která disponuje třemi zbraněmi. Každá se hodí na něco jiného a každá má svůj dovednostní strom. Samozřejmě si můžete vybrat zaměření z řad kouzelníků nebo bojovníků na blízko. Zaměření je přes 10, každé je jiné a tvůrci plánují co tři měsíce přidávat další hrdiny. Kteří třeba v Koreji, kde hra funguje již od roku 2019, jsou už hratelní, takže vývojáři jsou na nás už dobře připraveni.

VYLEPŠOVÁNÍ VYBAVENÍ

Samozřejmě vás čeká a nemine výroba. Ale to až v konečné fázi hry. Hlavní příběh vás nebude obtěžovat s odbočkami, kdy byste museli něco vytvářet. Budete hlavně ničit. Ovšem po hlavním příběhu vaše osobní úroveň nebude tak důležitá jako úroveň vašeho vybavení, která bude závislá právě na surovinách získaných ze specialních událostí.

LOV MONSTER

Lov bych přirovnal k takové jednoduché verzi systému lovu ze série Monster Hunter. 

S partou tří dalších lovců jste vrženi do teritoria loveného cíle, jenž musíte najít, a do časového okamžiku monstrum zlikvidovat. První cíle nebudou nic těžkého. Ale při těch dalších už budete muset své nepřátelé trochu nastudovat, protože v těchto lokacích nemůžete používat předměty pro doplnění životů a máte dohromady jen tři oživení. 

Lovení je zábavné a rozdělené od jednodušších až po opravdové výzvy.

UDÁLOSTI A MINIHRY

Mnohé speciální události jsou schované po ostrovech na hlavní mapě a jsou mnohdy podávané formou miniher. Některé jsou opravdu zábavné, některé bohužel ne.

Monument, který vás prokleje a donutí povraždit všechny hráče kolem, je zábava. Ovšem 5 minut otevírat vejce krumpáčem, to už taková zábava není.   

Těchto miniher je ale spousta, některé jsou skryté a nutí vás objevovat a některé jsou časté a dozvíte se, že se brzy spustí díky kalendáři. A nebojte, každou půlhodinu se na vás vyvalí jiná akce. Je toho opravdu hodně.

PVP

Bravurně je vyřešený i systém PvP, který má své vlastní nastavení síly hráče a je jen na vás, jaké schopnosti a statistiky si vyberete. Tím chci říct to, že každý má stejné možnosti a jediné, co vás v soubojích odlišuje, je jen váš um. Někdy se můžete cítit rozhořčení, protože bojovník proti vám má třídu, která je vhodnější pro určitý typ boje, ale to je holt už realita, se kterou nic neuděláte. A podle toho si vyberete soubojový systém a partu pro boj. 

Utkání mezi hráči vám umožní vybrat si boj 10 lidí proti všem, ve kterém budete bezhlavě sekat a kosit své protivníky nebo jako had vyčkávat, koho dorazíte. Můžete si zvolit boj tří proti třem, buďto na střídačku, nebo v souvislém boji, ve kterém využijete jak útočné, tak i podpůrné třídy. Boje jsou rozděleny na krátký úsek okolo 4 minut, což je příjemná jednohubka mezi putováním ve světě Lost Arku.

LEVEL CELÉHO ÚČTU

Poslední věc, kterou bych rád zmínil, je udržování celkové úrovně na vašem účtu, což je zajímavá mechanika

I když budete hrát za jinou postavu, nebude to úplně repetitivní a budete odměněni celkově. Celkový level vám dává pasivní zvýhodnění pro další postavu, kterou začínáte odznova. A naopak některé věci se odráží zpátky k vaší hlavní postavě.  

Tento celkový level má až 250 úrovní a vy si jej můžete navýšit plněním vedlejších úkolu a dalších speciálních misí. Jste odměňování i za to, že prozkoumáváte každou lokaci, její zákoutí a nepřátele.

Navýšené pasivních schopností jsou pak na postavách opravdu znát. Lepší obratnost, síla či obrana se v pozdní fázi hry s každým bodem počítá.  

Výborně se tyto statistiky vylepšují i sbíráním karet, které když máte nasazeny ve správné sadě podpoří vaší postavu. A nemusíte je mít ani nasazeny, stačí mít posbírané kolekce. A to je další cíl, který vám v Lost Arku může udělat radost.  

Věcí, které se dají dělat, je opravdu hodně a mnoho jich tu není zmíněno nebo jsme schválně nezabrouzdali do úplných detailů. Sám nemám rád spoilery, takže tímto vás chci navnadit třeba na takové world bosse, což už podle názvu sami vyvodíte, o co by se mohlo jednat. 

Věděl jsem, že Lost Ark je kvalitní hra, ale jsem upřímně udiven, že na evropské poměry zde udělala korejská hra takový příjemný rozruch. Stále se drží na krásných číslech půl milionu aktivních hráčů za den a máme slíbeno, že nás titul bude držet aktivním, stále se rozšiřujícím obsahem, na který se už teď těším.  

Tak co, už instalujete? Nebo jste jeden z těch hrdinných bláznů, co mají skoro plnou výbavu a maxují už třetí postavu?

Přečtěte si také: John Romero vytvořil nový level pro DOOM 2 na podporu Ukrajiny