Lootboxy a gambling. Nekončící kauza, která se videoherním světem táhne již několikátým rokem, a přesto to nevypadá, že by se schylovalo k jejímu konci. Lootboxy jsou těžce definovatelným a špatně klasifikujícím výrazem. A to právě a především v jeho spojitosti s neustále omílaným gambligem a hazardem. Zatímco se ale některá vládní seskupení snaží prosadit jejich nezpochybnitelnou souvislost, jiní je považují za nesmyslné spojení. A podobně je na tom i Velká Británie, která podle jejich posledního vyjádření lootboxy jako gambling nadále neuznává.

Proč ale lootboxy nejsou a dle britské vlády ani nemůžou být hazardováním? Jak už víme, hazard a lootboxy spojuje takzvaná kompulzivní smyčka. Princip návyku a snaha o vytvoření závislosti jednoznačně definuje oba výrazy. Nekončící koloběh, do kterého může hráč spadnout, založený na principu odehraj – získej odměnu – očekávej a doprovázen hormonem dopaminem způsobující pocit radosti a odměnění (a to ať už je odměna jakákoli) se nezpochybnitelně a prokazatelně pojí jak k hazardu a gamblingu, tak k lootboxům.

Jenomže – a tady nastává problém – odměnu a předměty, které z lootboxů získáte, nelze nijak legálně a oficiálně monetizovat neboli nemají žádnou peněžní hodnotu. Výhra musí být buď v podobě peněz či musí být zpeněžitelná, teprve pak může být způsob, jakým se k dané odměně dostanete, oficiálně prohlášen za gambling. Alespoň takový důvod udává Velká Británie. „Jsou tu jiné příklady, které vypadají a připomínají gambling, ale které dle legislativy nejsou - například některé cenné turnaje, ale protože účast či vstup je zdarma, nejsou gamblingem… ale velmi blízce připomínají loterii,“ vyjádřil se k celé kauze i výkonný ředitel britské gamblingové komise Neil McCarthur.

Jenomže - a tady přichází jedno frustrující ALE - Velká Británie v roce 2017 zveřejnila oznámení týkající se virtuální měny, e-sportu a internetových kasin, které říká, že virtuální předměty, možno získatelné mimo jiné i z lootboxů, svým způsobem výhrami jsou. Je pravdou, že dále udává, že předměty, které se výhradně dají použít pouze v rámci videohry, nejsou právoplatnými výhrami, a tudíž dané způsoby nejsou gamblingem. Ovšem oznámení pokračuje slovy: „Možnost vyměnit in-game předměty za peníze či jinou možně zpeněžitelnou položku znamená, že u předmětů může vzniknou reálná hodnota a stanou se tak věcmi, za které lze získat skutečné peníze. Taková zařízení, která podobné předměty nabízejí, by měla podléhat stejnému označení (tudíž za gambling) jako například ta, kde můžete využít či získat žetony, které následně vyměníte za reálné peníze.“ 

Možná jste už sami chtěli namítat, že za některé předměty peníze získat lze. Takové případy se označují jako skin betting neboli sázení postřiků a nejrůznějších oblečků. Jako první vám na mysli pravděpodobně vyvstane hra Counter Strike: Global Offensive, která sázení skinů podporuje nejvíce (pokud nevíte, o co se jedná, určitě zhlédněte naše video, které se problematikou gamblingu a sázením videoherních předmětů zaobírá). Dle britské vlády ale problém je, že stránky, které něco podobného umožňují, nejsou legálně povolené. Nejedná se tak o oficiální možnou cestu, jak předměty za peníze vyměnit. A navíc některé z nich už byly nuceně ukončeny. Brad Enright, jeden ze zástupců britské gamblingové komise navíc podotknul, že není v moci komise, aby monitorovala celý internet jen kvůli videohernímu průmyslu. 

Co nám to tedy všechno naznačuje? S lootboxy a debatou o tom, zda hazardováním jsou či ne, není ani zdaleka konec. Některé vlády jako například Belgie či Hawai lootboxy za hazard považují a jak jste se mohli dozvědět nyní, Velká Británie pro změnu nikoli a vypadá to, že alespoň nyní své tvrzení nehodlá měnit. A zatímco se další vlády budou snažit najít jakoukoli právní skulinku, která s jejich existencí ve videoherním průmyslu dokáže pořádně zamést, nezbývá nám pravděpodobně momentálně nic jiného, než samotným vývojářům nadále naznačovat, že s podobnými mechanikami jako hráči zkrátka nesouhlasíme

A pokud nevíte, co lootboxy jsou, případně si chcete celou problematiku připomenout, můžete zhlédnout naše video, které se jimi podrobně zabývá.