Ani jsme se nenadáli a už tady máme konec roku, což znamená, že máme za sebou i hrami nejvíc napěchovaný měsíc, kterým se letos stal listopad/november. Ten nám přinesl tituly jako je Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Call of Duty: Black Ops Cold War, Assassin's Creed Valhalla, Watch Dogs: Legion, nové rozšíření pro World of Warcraft s podtitulem Shadowlands, Demons Souls, DiRT 5 a spoustu dalších. K tomu všemu se na trh ještě dostaly konzole nové generace, takže by se dalo říct, že hráči videoher se letos Vánoc dočkali o něco dříve – i když ne všichni z důvodu nedostatků PS5 a Xboxu Series X/S.

A když vyšla taková kupa her, tak se sluší podívat na statistiky a okouknout, jak se jednotlivým titulům dařilo. Což můžeme udělat díky severu SuperData, který dal dohromady veškerá data za listopad/november a sestavil tabulku těch nejúspěšnějších titulů dle výdělku.

Než se pustíme na jednotlivé tituly, zmínil bych, že v listopadu/novembri se digitální útrata hráčů vyšplhala na neuvěřitelných 11,5 miliardy dolarů, což je přibližně 246,3 miliard korun. Tohle šílené číslo je spočítáno z útrat provedených na PC, konzolích i mobilních zařízeních, s tím že se do něj počítají hry jako takové, rozšíření a mikrotransakce.

Prvně se podíváme na PC, kde jednoznačně dominovalo WOWko se svým novým datadiskem Shadowlands, který se ihned stal nejprodávanější hrou v historii PC, co se dne vydání týče. Mimo jiné dle SuperData se jedná o největší výdělek, který World of Warcraft zaznamenal od roku 2008.

Zatímco na PC se Call of Duty: Black Ops Cold War umístilo na „pouhém“ šestém místě, tak na konzolích se suverénně chopilo prvního místa. Hry se digitálně prodalo 5,7 milionů kopií, čímž překonalo o 7 % minulého držitele rekordu v rámci série, kterým bylo Call of Duty: Black Ops 4. Navíc Warzone si také stále drží svoji popularitu, jelikož v průběhu listopadu hrálo Warzone 2,7krát více hráčů než Cold War.

V trhání rekordů pokračujeme dál s Assassin's Creed Valhalla, jelikož i přesto, že na konzolích, ohledně výdělků, hra obsadila až čtvrté místo, prodalo se jí v den vydání dvakrát tolik co Odyssey, přesněji 1,7 milionu digitálních kopií, a jednalo se tak o nejlepší týden vydání v historii série. Zarážejíc ovšem je, že výdělky z mikrotransakcí se propadly o 62 %.

Než se vrhneme na nejhranější hru listopadu/novembra, podíváme se ještě k Sony a její exkluzivitě Marvel's Spider-Man: Miles Morales. Ta totiž dokázala prodat 663 000 digitálních kopií. To se sice nedá srovnávat s 2,2 miliony prodaných digitálních kopií v den vydání, kterých dosáhl Marvel's Spider-Man z roku 2018, ale na druhou stranu s přehledem poráží počet prodaných digitálních kopií Uncharted: Lost Legacy.

Přečtěte si také: Rockstar na příběhy pro jednoho hráče nezanevřel

Teď tedy k té nejhranější hře listopadu/novembra 2020, kterou není nic jiného než Among Us. Tahle hra, ve které jste se svou posádkou ve vesmíru a snažíte se najít, kdo je zrádcem, si získala svou popularitu především díky streamovací platformě Twitch, kde ji začaly hrát skupiny streamerů. Což vedlo k obrovskému nárůstu aktivních hráčů, jejichž počet se vyšplhal na půl miliardy.

I přesto, že mají Among Us takto velkou hráčskou základu, vývojářům to moc výdělků nepřineslo. Ve hře totiž není pořádně za co utrácet, a pokud nehrajete na PC, nemusíte zaplatit ani za hru samotnou. Není tedy divu, že PC verze hry přináší vývojářům valnou část výdělků, a to i přesto, že PC hráči tvoří pouze 3 % hráčské komunity.