Vypadá to, že se konec první poloviny letošního roku, a začátek té druhé, ponese ve znamení obžalování ze sexuálního obtěžování. Možná si vzpomenete, že tomu není tak dlouho, co jsme řešili herního spisovatele Chrise Avellona. S ním spolupráci ukončily hned tři studia poté, co se proti němu obrátilo několik žen a obžalovaly ho ze sexuálního obtěžování a nevhodného chování. Od té doby se takových případů objevilo více; s herním světem zamával především odchod kreativního ředitele nadcházejícího Assassin's Creed Valhalla kvůli nevěře. A takovým zprávám ještě není konec.

Dnes totiž společnost EVO oznámila, že se ruší letošní kompetitivní turnaj EVO Online. Důvodem je především jedno velké obvinění proti teď už bývalému prezidentovi a spoluzakladateli Joeymu Cuellarovi, také známému pod přezdívkou Wizard nebo MrWizard. Obvinění přitom pochází od Mikeyho Phamy, který ve svém článku pojednává o svých zkušenostech v rámci Fighting Game Community. Zejména se pak zaměřuje právě na Cuellara, v jehož případě popisuje, že měl mladým a nezletilým klukům platit stovky žetonů (v hodnotách několik desítek dolarů), aby se svlékli a skákali do vody.

99 % času to byli mladí kluci. Co vím, tak byl jenom jeden případ, kdy to nebyl mladý kluk. A v tom případě to mohla ta holka udělat kdykoliv chtěla, v jakémkoliv oblečení chtěla a jenom na pár sekund. Ale všichni kluci (ve věku 12 až 16, co si pamatuji) to museli dělat 10 až 15 minut a MUSELI jsme být ve spodním prádlem (prý z toho důvodu, že jinak by to více studilo) a šlo o výzvy dané přímo v tu dobu, takže jsme si nemohli připravit náhradní oblečení, ručníky, nic takového,” vzpomíná Mikey Phama.

Článek následně mluví i o dalším ne úplně vhodném incidentu, který tu z jistých důvodů rozepisovat nebudu. Snad postačí říct, že při něm už se neobjevila „překážka” v podobě spodního prádla. Pointa nicméně je, že měl bývalý prezident EVO v průběhu - minimálně - 90. let a začátkem tisíciletí navádět nezletilé puberťáky k podobným věcem pod záminkou jistého uspokojení, protože jak se mělo poté ukázat, byl homosexuál. Což Mikey v té době ještě nevěděl.

Po zveřejnění celého článku netrvalo dlouho, aby se od EVO Online distancovalo několik lidí jako známý hráč SonicFox nebo komentátor Stephen Lyon a zejména společnosti NetherRealm, Capcom a Bandai Namco.

Posledním hřebíkem do rakve pak bylo oficiální prohlášení přímo od společnosti EVO. Ta se rozhodla Joeyho Cuellara s okamžitou platností vyhodit a jeho místo přiřadit Tonymu Cannonovi a také letošní turnaj EVO, který se měl z důvodu pandemie koronaviru odehrávat online, zrušit.

Z dnešních zpráv to ale není všechno, co se týče nevhodného chování. V průběhu tohoto a minulého týdne se objevovaly zprávy, že ani Ubisoft není čistý a několik zaměstnanců, včetně dvou vysoce postavených, se měli dopustit sexuálního obtěžování proti několika ženám.

Dnes generální ředitel Ubisoftu, Yves Guillemot, přes blogový článek, který byl také interně zaslaný všem zaměstnancům, přislíbil změny a způsoby, jakými je chce ve své společnosti docílit. Základních bodů je přitom hned několik. Jde především o revizi redakčního oddělení, změnu procesů v rámci oddělení lidských zdrojů, zvýšení a vylepšení odpovědnosti všech manažerů a větší zaměření na zaměstnance.

Jedna z velkých změn, která se už udála, je posazení Lidwine Sauerové do pozice jako vedoucí oddělení „Workplace Culture”. Její prací bude vyhodnocování všech kulturních a interních aspektů společnosti a navrhování zevrubných změn, díky nimž budou všichni benefitovat.

Lidwine bude podávat hlášení přímo mně (Yves Guillemotovi, pozn. redakce) [...] a vytvoří mezinárodní a rozmanitý multidisciplinární tým v [pobočkách] Ubisoftu, který jí s její prací pomůže. Sama se o další detaily podělí příští týden.

Další Guillemotovou snahou, jak celou situaci řešit, je vytvoření naslouchacích sezení. Od pondělí mají ve firmě vznikat sezení moderované externími pracovníky, kde se mohou jednotlivé týmy podělit o své zkušenosti, obavy a problémy. Spolu s tím vznikne i anonymní anketa a průzkum, v rámci nichž jsou zaměstnanci vyzváni se podělit o upřímný názor.

Tím ovšem snahy nekončí. Kromě řady interních vyšetřování prováděné třetími stranami došlo k vytvoření anonymní alarmovací platformy, kterou spravuje třetí strana složená z expertů a komise. Zaměstnanci ji mohou využít k nahlášení sexuálního obtěžování, nemravného chování, diskriminace a dalších podobných věcí.

V neposlední řadě chce Yves Guillemot najmout externí konzultantní firmu, která vypomůže s vyhodnocením a přepisem interní politiky a postupů; a také vytvořit novou pozici - vedoucí Diversity and Inclusion. Cílem bude vylepšení diverzity a inkluze napříč celou společností a všech manažerských týmů.

Ředitel Ubisoftu to tedy určitě bere vážně a dost rázně, ale nedá se takovou snahu nesekundovat. Jde rozhodně o správný krok tím správným směrem.