Společnost Entertainment Software Association oficiálně zrušila letošní E3 z důvodu koronaviru. V dopoledních hodinách šlo pouze o spekulace, nyní je organizátoři oficiálně potvrdili. Vše je z důvodu obav, aby se návštěvníci, vystavovatelé a organizátoři nenakazili virem COVID-19, který se rozšiřuje po celém světě.

„Po pečlivé konzultaci s našimi členskými společnostmi ohledně zdraví a bezpečnosti všech v našem odvětví - fanoušků, zaměstnanců, vystavovatelů a dlouholetých partnerů E3 - jsme nuceni zrušit E3 2020, naplánovanou na 9. až 11. 6. v Los Angeles,“ stojí v prohlášení.

O E3 2020 ale přímo nepřijdeme. Místo ní plánují organizátoři živé vysílání, které by mohlo proběhnout také v červnu. Nejprve je ale nutné vše koordinovat se členy, aby mohlo dojít k prezentaci novinek a oznámení. Pravděpodobně tedy záleží spíše na tom, jaký názor na to budou mít jednotlivé vydavatelské společnosti a vývojáři.

„Těšíme se, až vám představíme E3 2021 jako reimaginovanou událost, která spojí fanoušky, média a průmysl,“ dodali organizátoři.

Před E3 došlo ke zrušení konference vývojářů GDC, v San Franciscu se měla uskutečnit tento měsíc. Dále Facebook F8, Nvidia GPU Technology Conference, Google I/O 2020 a SXSW v Austinu.

E3 je historicky jedním z největších týdnů v roce. V Los Angeles bývají oznámeny nové hry, které vyjdou v nadcházejících měsících a letech. Letošní výstavy se neměla účastnit společnost Sony, ale Microsoft plánoval velkou prezentaci své konzole Xbox Series X. V souvislosti s koronavirem se mluví o odkladu PS5 a Xboxu Series X, obě konzole mají vyjít koncem letošního roku. Zatím oficiálně o možném odkladu nepadlo jediné slovo.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Člověk má pocit, jako kdyby o koronaviru slyšel snad každý den. Ne-li přímo každou hodinu. Především v České republice zrovna včera došlo k několika věcem, protože vláda vyhlásila zákaz pro veřejné akce nad sto lidí a uzavřela školy. Postihlo to nejen několik tuzemských akcí, ale také například kino CineStar. V minulosti se kvůli koronaviru odložila i vývojářská konference GDC a hned několik filmů. Vypadá to, že koronavirus nyní může zasáhnout ještě o něco více, a to především nás hráče. Začíná se totiž mluvit o tom, že došlo ke zrušení letošního herního veletrhu E3.

Ačkoli se zatím pořadatelé akce, tedy Entertainment Software Association (ESA), nijak oficiálně nevyjádřili, z několika zdrojů zaznívá, že letos z toho nic nebude. Všechno to odstartoval tweet od Devolver Digital, kteří z ničeho nic začali urgovat, aby si lidé zrušili jak letenky na E3, tak pobyt v hotelích.

Samo o sobě by to možná nebylo tak žhavé. Devolver Digital mají smysl pro poněkud suchý humor, případně tím zkrátka oznámili, že letos na E3 nebudou, ale to ještě neznamená, že nebudou ani ostatní. Ale záhy přišly další zdroje, oznamující, že letos je s E3 stručně řečeno ámen.

ArsTechnica řiká, že několik zdrojů, kteří jsou obeznámeni s plány ESA, tvrdí, že E3 bude co nevidět oficiálně zrušená. Podobnou věc oznámil i GameSpot, taktéž na popud několika zdrojů. Na závěr se přidal i Jason Schreier z Kotaku, jehož kredibilita byla ověřena už nespočetněkrát, který tweet od Devolver Digital retweetnul a přidal k tomu něco svého.

Od pár vývojářů [jsem včera slyšel], že E3 je zrušená, ačkoli od několika lidí na důležitých pozicích vím, že ESA zatím neučinila oficiální rozhodnutí a prozatím se o tom jedná. Tak či onak je to jenom otázka času.

Ačkoli to může jít jedním nebo druhým směrem, vypadá to, že ESA nejspíše dojde k rozhodnutí letošní E3 zrušit, případně přesunout. Zrušení by ovšem znamenalo, že poprvé od roku 1995 by E3 nebyla, což by před lety byl masivní šok, ale nyní… Spousta lidí má pocit, že E3 každým rokem ztrácí dech a ve spojení s faktem, že se Sony rozhodla letos nezúčastnit (stejně jako minulý rok), je to cítit obzvlášť. Pokud se ovšem ESA rozhodne v plánech pokračovat, zůstává stále otázkou to, kteří z hlavních hráčů se nebudou bát jít koronaviru naproti. Devolver Digital jsou zjevně rozhodnuti letos odstoupit, a pokud by něco podobného napadlo i Microsoft, který asi něco takového nebude chtít riskovat, tak toho stejně vlastně moc nezbude.

E3 NEDÁVNO OPUSTILA SPOLEČNOST, KTERÁ MĚLA POMOCI CELOU AKCI OŽIVIT

Nedávno navíc vyšlo najevo, že výrobce herních sběratelských předmětům, vinylových soundtracků, organizátor uměleckých výstav a událostí, iam8bit, jenž spolupracoval s Entertainment Software Association, aby pomohl „oživit“ E3, rezignoval. Na svém oficiální Twitteru oznámil, že se již nebude podílet na organizaci E3 2020 a popřál ostatním společnostem podílejících se na této akci hodně štěstí.

V té době ESA vydala následující prohlášení:

„Můžeme potvrdit, že iam8bit již není součástí vnitřní agenturní skupiny pracující na E3 2020. Velmi si vážíme jejich vášně pro herní průmysl a příspěvků, které přispěly naší vizi pro letošní show. Máme inovativní a zkušený tým, včetně kreativní agentury Endeavor 160over90, inovátorů událostí Mat + Lo a dlouholetých partnerů E3, GES. Dolaher Events a Double Forte – ti všichni spolupracují na tom, aby oživili vzrušující a autentický zážitek pro fanoušky, média a průmysl.“

Iam8bit ovšem není jediné, kdo se na E3 2020 nebude podílet. Svou neúčast poměrně nedávno potvrdil i producent a hostitel Game Awards, Geoff Keighley, který hostil jednotlivé panely E3 už několik let.

„Vzhledem k tomu, co bylo veřejně sděleno o plánech na E3 2020, se právě teď necítím na to pohodlně se účastnit show,“ řekl Geoff minulý měsíc pro GamesIndustry.biz.

Obě situace spolu zase nesouvisí a Geoff si spíše myslí, že tento největší herní veletrh na světě E3 se má pohybovat trochu jiným směrem, než je tomu teď.