Nezvykle dlouho čekáme na oznámení nového Call of Duty. V minulých letech Activision pravidelně oznamoval nový díl v květnu. Letos kolem něj jen opatrně našlapuje a zdráhá se prozradit detaily. Na setkání s investory se vydavatel malinko rozpovídal a poodhalil několik detailů, které potvrzují dřívější spekulace od Toma Hendersona.

Call of Duty vyjde ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku pro PC a obě generace konzolí PlayStation a Xbox. Pravděpodobně ho připravuje studio Sledgehammer Games, které je podepsáno za Modern Warfare 3, měkkým restartem Modern Warfare, Advanced Warfare a WWII.

„Naše týmy nadále usilovně pracují na dalším novém prémiovém Call of Duty, které je naplánováno na čtvrté čtvrtletí. Věříme, že nový díl bude mít neuvěřitelný ohlas – od umístění, které naši fanoušci znají a milují, až po neuvěřitelné množství obsahu, která je třeba vyvinout, včetně rozsáhlého plánu vývoje,“ řekl zástupce Activisionu investorům.

„Kromě bezproblémového zážitku pro hráče na současných konzolích i konzolích nové generace se soustředíme na další integraci Warzone a navázání přímého vztahu s naší hráčskou základnou prostřednictvím ještě hlubší integrace obsahu mezi prémiovými a bezplatnými zážitky a podstatných inovací, které přicházejí v rámci samotného Warzone. Naše týmy se nemohou dočkat, až představí, na čem pracují,“ dodal.

Prezident Activisionu, Rob Kostich, později řekl: „Samotné studio nikdy nebylo větší a silnější, nyní má své týmy ve Foster City a Melbourne a nově také v Torontu. A napříč všemi herními módy, napříč multiplayerem, kampaní i kooperaci, jde vývoj opravdu dobře a o tyto detaily se s komunitou brzy podělíme. Obsahově bude hra při spuštění opravdu robustní ve všech režimech a dobrou zprávou pro nás nyní je, že jsme se dostali dále v plánování živých operací pro podporu komunity po spuštění. Komunita by měla očekávat, že tato podpora bude velmi, velmi významná.“

„Máme také opravdu vzrušující nové plány pro Warzone, které vede Raven. Společně s prémiovou verzí máme pro komunitu naplánováno několik opravdu zábavných a podle mého názoru nejvýznamnějších aktualizací, a to jak ve Warzone, tak v prémiové verzi, které chystáme na podzim,“ dodal.

Očekává se, že letošní Call of Duty ponese podtitul Vanguard a hráče zavede do druhé světové války v bitvách v Evropě a Pacifiku. Děj se údajně bude točit kolem zrodu moderních spojeneckých speciálních jednotek a chybět nebude ani režim se zombíky. V souvislosti s tím se má ve Warzone změnit mapa.

Podtitul Vanguard byl možná potvrzen, stejně tak jeho brzké představení. Na oficiálním obrázku lákající na začátek nové sezóny v Call of Duty: Warzone a Call of Duty Black Ops Cold War vidíme nejen novou hrdinku, ale v pozadí japonské znaky. Ty by měly v překladu hlásat „Vanguard přichází“.

Pátá sezóna v obou hrách startuje 12. 8. Dříve se říkalo, že nová operátorka se jmenuje Kitsune a mezi nové zbraně má patřit TEC-9.

Activision investorům potvrdil také vznik interního studia, které se zaměří na mobilní verze Call of Duty. Vydavatel chce lépe propojit mobilní zařízení s celým ekosystémem Call of Duty a je odhodlán vytvářet nejlepší mobilní hry na světě. Nebojí se je označit jako AAA.

Už v září 2020 Activision hledal nového výkonného producenta. V inzerátu uváděl vývoj nové mobilní first-person střílečky ze série Call of Duty. Později byl inzerát smazán.

Call of Duty Mobile bylo vydáno v listopadu 2019 jako free-to-play a přilákalo přes 500 milionů hráčů, zatímco bezplatné Warzone má na konzolích a PC více než 100 milionů hráčů.