Dnes máme 4. května/mája, což znamená, že oficiální Star Wars den alias May the Fourth je zase tady. Posledních několik let však platí, že tento svátek nebývá zrovna bohatý na nová oznámení či překvapení. Letos lze přitom tuto skutečnost omluvit faktem, že před pouhými několika týdny proběhla nabitá akce Star Wars Celebration Europe 2023 v Londýně, ale i tak dnešek přece jen není bez zajímavých aktivit.

Na Disney+ si kupříkladu můžete ode dneška pustit druhou sezónu animované antologie Star Wars: Vize nebo prvních 7 epizod dětského animovaného seriálu Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů. A na něco málo došlo i v oblasti her. Ne, na přiblížení Star Wars Eclipse od Quantic Dream, open-world projektu Massive Entertainment a Ubisoftu, střílečky od Respawnu, strategie od Respawnu a Bit Reactoru nebo na narativní počin scenáristky Amy Hennig a týmu Skydance New Media alespoň v době psaní tohoto článku nedošlo. Zato tu máme novinku LEGO světa.

Jak se zdá, studio TT Games ještě nehodlá zapomenout na loňský hit jménem LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. Dokazuje to skutečnost, že čerstvá bezplatná aktualizace, která byla potichu oznámena na webu starwars.com v přehledu herních akcí a nabídek spojených s oficiálním Star Wars dnem, přidala do hry zdarma zcela novou postavu. Tou není nikdo jiný než Luke Starkiller.

Předpokládáme, že někoho může toto jméno zmást, ale ujišťujeme vás, že nejde ani o překlep, ani o hlavního hrdinu série Star Wars: The Force Unleashed, ani o chodící verzi bitevní stanice z filmu Star Wars: Síla se probouzí.

Luke Starkiller a jeho jméno totiž pochází z jednoho ze starších, zčásti nezrealizovaných nástřelů scénáře původního Star Wars filmu, který se objevil v kinech v roce 1977 a který dnes známe jako čtvrtou epizodu s podtitulem Nová naděje. Vzhled postavy pak vychází z kreseb legendárního Ralpha McQuarrieho, bez jehož práce by svět Star Wars rozhodně nevypadal tak, jak jej známe dnes.

Je otázka, proč se tvůrci LEGO Star Wars: The Skywalker Saga rozhodli přidat zrovna tuto postavu a zda jsou připraveni odrážet (nebo spíš ignorovat) četné požadavky fanoušků na přidání dalších postav, jež přirozeně v posledních hodinách rostou jako houby po dešti. Ale pokud nejnovější LEGO Star Wars hru pořád hrajete, můžete si v ní teď zcela zdarma vyzkoušet novou a vcelku obskurní jediskou postavičku se žlutým světelným mečem.