Pamatujete na LEGO Star Wars Battles? Ne? Nedivíme se vám. Jedná se o mobilní hru, jejíž provoz byl před pár měsíci formálně ukončen. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby k tomu ukončení nedošlo ještě před plnohodnotným vydáním hry, která byla dlouhé měsíce k dostání v rámci omezeného předčasného přístupu. O to více ale překvapí, že projekt nově znovu ožil, nakonec ale v trochu jiné podobě.

Z LEGO Star Wars Battles je totiž nyní exkluzivita pro službu Apple Arcade, takže si hru bude moci zkusit každý se zařízením od Applu, kdo je ochotný platit měsíční předplatné za 139 Kč. Zatím nevíme, kdy bude titul k dispozici. Odhalení jeho návratu na oficiálním webu Star Wars však naznačuje, že když pomineme odlišnou platformu a dostupnost, půjde o tu samou hru, jejíž obsah a vzhled se nijak neliší od té, jejíž provoz byl ukončen 1. července/júla.

Znovu se tak můžeme těšit na PvP multiplayerové bitvy hrané v reálném čase, v němž se míchají postavy, jednotky a vozidla z celé ságy Star Wars, samozřejmě v řádné kostičkované podobě. Velkou roli hraje také vylepšování jednotek a stavba věží, s jejichž pomocí lze bránit nebo naopak obsazovat teritoria na mapě, nebo speciální schopnosti známých hrdinů a padouchů, od Luka Skywalkera a Dartha Vadera přes Bobu Fetta a BB-8 až po Cassiana Andora a Yodu. To všechno na mapách využívajících prostředí různých planet známých z filmové ságy. Snad dojde také na tradiční LEGO Star Wars humor, v tuto chvíli je ale vtipná maximálně skutečnost, že o existenci původní mobilní hry nenajdeme v oznámení na Star Wars webu ani čárku.

Zbývá otázka, jestli LEGO Star Wars Battles zůstanou navždy jako exkluzivita pro Apple Arcade nebo zda časem zamíří i na další platformy. Tradiční vydání pro mobily a tablety by s ohledem na minulost celého projektu rozhodně dávalo smysl, navíc některé tituly, jež jsou k dostání v rámci předplatného od Applu, časem zamířily i na PC a konzole. Stačí se podívat na LEGO Builder's Journey.

Pod názvem LEGO Star Wars Battles se však skrývá mobilní hra v každém smyslu toho označení, tudíž bude možná lepší doufat, že ji na velkých platformách neuvidíme. Zvlášť když se na nich na jaře příštího roku objeví dlouho očekávaná LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, jež by měla být víc než vhodnou alternativou pro každého fanouška slavné stavebnice a ságy Star Wars.