V Epic Games nebudou mít veselé Vánoce. Společnost souhlasila s obviněním americké Federální obchodní komise (FTC) a pokutou přes půl miliardy dolarů kvůli bezplatné battle royale akci Fortnite.

Epic Games zaplatí pokutu 275 milionů dolarů za porušení zákona o ochraně soukromí dětí na internetu (COPPA), protože shromažďoval osobní údaje hráčů mladších 13 let, aniž by o tom informoval jejich rodiče nebo získal souhlas od opatrovníka.

Podle americké Federální obchodní komise Epic ve výchozím nastavení umožnil hlasový a textový chat v reálném čase pro děti a dospívající, což způsobilo, že několik hráčů bylo šikanováno, ohrožováno, obtěžováno a vystaveno nebezpečným a psychicky traumatizujícím otázkám, jako je například sebevražda.

Také bude muset vrátit zákazníkům 245 milionů dolarů. Firma měla podle FTC použít ve Fortnite řadu praktik, které hráče přiměly k nechtěným nákupům. Navíc měl Epic vytvářet řadu překážek pro zrušení těchto nákupů.

„Kontraintuitivní, nekonzistentní a matoucí konfigurace tlačítek ve hře Fortnite vedla k tomu, že hráčům vznikaly nechtěné poplatky na základě stisknutí jediného tlačítka,“ uvedla FTC. Hráči si prý mohli něco koupit jen tím, že zmáčkli tlačítko při pokusu o probuzení hry z režimu spánku, když se hra načítala, nebo když zmáčkli špatné tlačítko při pouhém pokusu o zobrazení detailů předmětu.

Kromě zaplacení pokuty a vrácení peněz musí Epic provést významné změny ve svém nákupním systému, aby se těmto situacím v budoucnu zabránilo, zavést program ochrany soukromí, zajistit nezávislé audity a nabídnout vrácení peněz zákazníkům, kteří se domnívají, že jim byly herní předměty účtovány neoprávněně.

Jednu část už splnil. Minulý týden Epic přišel se speciálním účtem pro mladé hráče, který odstraňuje veřejný chat a kupování předmětů za reálnou měnu.

Společnost Epic Games na oficiálních stránkách potvrdila přijetí dohod. Uvedla, že chce stát v čele ochrany spotřebitelů a poskytovat hráčům co nejlepší zážitek.

Když se podíváme na celkové příjmy z Fortnite, tak jen v roce 2021 to bylo 5,7 miliardy dolarů.