Už od představení se některým hráčům nelíbí velikost konzole PlayStation 5. Kutil vystupující na YouTube pod přezdívkou DIY Perks to vzal do vlastních rukou a v domácích podmínkách postavil PS5 Slim, respektive PS5 Ultra Slim.

Model je pouhé dva centimetry vysoký a funguje. Ptáte se, jak je to možné? DIY Perks nepoužil chladicí systém od Sony. Ten totiž zabírá obrovskou část prostoru. Nahradil ho vodním systémem, který umístil vedle externího zdroje napájení.

Digitální verze PlayStation 5 má tloušťku 92 mm. Kutilovým ambiciózním cílem bylo dostat se na 20 mm, což představuje rozdíl 78 %. Pro srovnání, pouzdro na DVD s jedním diskem má tloušťku 15 mm. Aby to vše Matt dokázal, musel toho hodně překonat, spoustu věcí upravit a něco si i vyrobit. Výsledkem je ale funkční konzole, kterou mu může kdekdo pod televizí závidět.

Projekt je výsledkem několikaměsíční práce a YouTuber byl pochopitelně nervózní, když přišel čas na testování. Bohužel se konzole zpočátku nechtěla zapnout a pak úplně zamrzla, ale po dodatečném laborování se ji nakonec podařilo zprovoznit. Zhruba ve 27. minutě videa můžete vidět, jak na ní bezchybně běží nejnovější dobrodružství Aloy v Horizon Forbidden West.

Brali byste takovou PlayStation 5 Slim? Je více než pravděpodobné, že Sony nepůjde do takového extrému, ale menší model PS5 by se na trhu v budoucnu objevit mohl stejně jako v případě PS4 a PS3. Dokonce se o příchodu dalšího modelu konzole čile spekuluje. Neoficiálně se mluví také o výkonnější variantě, PS5 Pro.