Společnost Valve před pár dny spustila Twitter účet OnDeck, kde najdete všechny důležité novinky týkající handheldu Steam Deck. Jedno z prvních oznámení zde zveřejněných se týká kompatibility přenosné konzole se širokou nabídkou her na Steamu.

Oficiální stránka Steam Decku sice uvádí, že s konzolí si nosíte v kapse celou herní knihovnu, ale to neznamená, že na ní všechny své hry také spustíte. Steam Deck běží na Linuxu a většina her na Steamu byla navržena pro Windows. Řešením je nástroj Proton, který umožňuje spouštět windowsovské aplikace na Linuxu. Jenže ani Proton nedokáže zaručit stoprocentní kompatibilitu. U některých her tak může stále docházet k problémům. Proto Valve spouští program Deck Verified, v rámci něhož zreviduje hry na Steamu a podle toho, jak dobře běží na Steam Decku, je zařadí do jedné ze čtyř kategorií.

Plná kompatibilita je značena fajfkou v zeleném kruhu. Hry s tímto symbolem běží na Steam Decku bez jakýchkoliv problémů. Nemusíte nic nastavovat ani řešit, prostě spustíte a hrajete. Písmenkem „i“ na žlutém pozadí jsou označeny tituly, které sice na Steam Decku běží, ale vyžadují nějaké nastavení ze strany hráče. Příkladem může být hra nepodporující ovladač v menu. Nulovou kompatibilitu vyjadřuje přeškrtnuté kolečko, tyto hry na Steam Decku prostě nespustíte. A nakonec otazník v kruhu mají hry, které nebyly z hledisky kompatibility zatím prověřeny. Popsané barevné ikonky uvidíte na „obalu“ her pří prohlížení nabídku Steamu z konzole Steam Deck. 

U prověřených her si můžete nechat zobrazit detailní informace o kompatibilitě. Systém je poměrně přísný, tým Valve se zaměřuje na čtyři hlavní požadavky. Pokud je hra splňuje, získá kýženou zelenou „fajfku“. Konkrétně jde o:

  • Vstup – Hra by měla podporovat ovladač konzole a v pasážích, kdy se zadává text, sama zobrazit virtuální klávesnici.
  • Software – Hra by neměla zobrazovat žádná upozornění stran kompatibility. Spouštěč je povolen, ale musí se dát ovládat pomocí gamepadu.
  • Obraz – Hra musí podporovat nativní rozlišení Steam Decku (1280 x 800 nebo 1280 x 720) ve výchozím nastavení. Texty musí být čitelné.
  • Doplňky – Pokud hra běží přes Proton, musí být podporovány i všechny její doplňky, jako je například anti-cheat. 

Kromě stránky a videa pro zákazníky bylo zveřejněno také podrobnější video pro vývojáře. Z něj se například dozvíte, že proces ověřování kompatibility hry se Steam Deckem probíhá obdobně jako testování nových her, které mají být zařazeny do nabídky Steamu. Valve otestuje hru a pošle vývojářům podrobný report s výsledky, na základě kterých navrhne zařazení do jedné ze tří kategorií. Vývojáři pak mají týden na vyjádření. Mohou buďto výsledek přijmout anebo si vzít čas na opravu a poslat novou verzi pro posouzení. 

Steam Deck bude uveden na trh v prosinci 2021 ve třech různých modelech: s 64GB SSD za 419 eur, s 256GB za 549 eur a s 512GB za 679 eur. Není vyloučeno, že v budoucnu přijdou další modely.