Na E3 2021 jsme se o Dying Light 2: Stay Human nedozvěděli nic moc nového. Nedostatek nových informací dnes Techland napravil. Polské studio navázalo na prezentaci z konce května letošního roku a o něco více nám přiblížilo hru. Velký důraz byl tentokrát kladen na zombíky.

Nahoře záznam celého streamu. Níže nové informace, nové gameplay záběry a starší detaily, abyste věděli, co vás ve hře čeká.

VŠICHNI JSOU NAKAŽENI

Během první epizody jsme viděli několik gameplay záběrů, dozvěděli jsme se datum vydání a představena byla sběratelská edice. K tomu Techland popsal příběhové pozadí, které se odehrává 20 let po událostech prvního dílu. Tedy kolem roku 2034. Je tomu přitom 15 let od doby, kdy se modifikovaný virus z Harranu dostal do celého světa a zhruba 12 let od doby, kdy mu podlehlo asi 98 % celé populace.

Ve světě Dying Light 2: Stay Human jsou všichni nakaženi - lék z prvního dílu nedokáže virus vyléčit, pouze zpomaluje nákazu v těle. Přeživší se s tím „naučili žit“ a nosí speciální zařízení, které monitoruje stav infekce. Ta se rozvíjí, když je dotyčný v temných oblastech, a slábne na slunečním světla a při UV. Během hry musíme stav infekce sledovat, zejména při návštěvě temných zákoutí města.

Město je současně jediné město ve světě obývané lidmi. Podíváme se také do velmi malých osad. Skupina Poutníků, do níž patří i hlavní hrdina Aiden, mezi osadami cestuje.

Aidenovi je teprve 20 let, ale na svůj věk je vyspělý a využívá parkour, lano s hákem a paragliding pro plynulé cestování městem, což jsme mohli také vidět. Cestování po městě bude jednodušší s rychlým cestováním. To ale znamená, že přeskočíte možné náhodné události, stejně tak můžete časem trpět z důvodu nedostatku materiálů a zdrojů.

PLÍŽENÍ JE DŮLEŽITÉ

Už od prvního Dying Light z roku 2015 moc dobře víme, že občas se vyplatí vzít nohy na ramena a s přesilou nebojovat. Stejně tak je někdy rozumné zůstat potichu a plížit se. Přesně k této situaci dojde v temných místnostech, jak prezentuje nový gameplay trailer. V rozpadající se budově najdeme spoustu nebezpečných zombíků, s nimiž se nechcete dostat do problémů. Je jich zkrátka moc a některé druhy se za ty roky nepěkně vyvinuly. Nohy na ramena vezme i Aiden, který se jen s baterkou za pomoci parkouru dostane z budovy na denní světlo, které ho zachrání.

Pokud se dostanete do situace jako Aiden - vězte, že dostanete! - tak je důležité na spící zombíky nesvítit baterkou. Když to uděláte, probudí se a půjdou po vás. Stačí jedna malá chyba a desítky až stovky zombíků se rozběhnou proti vám. V uzavřených prostorách nebudete mít šanci.

Přečtěte si také: Rozšíření Hellraid pro Dying Light přichází s příběhovým režimem

BESTIE JSOU NAKAŽENÍ LIDÉ

Tymon Smektała během druhé prezentace potvrdil, že bestie v Dying Light 2 jsou ve skutečnosti nakažení lidé. Když se někdo vyhýbá slunečnímu záření a nepoužívá sérum, promění se v monstrum. Přes den se krvežíznivých a často rychlých zombíků bát nemusíme, nesnáší totiž světlo. Největší problémy tak přicházejí v noci a v temných budovách.

Říkáte si, že za denního světla se budete nudit? Tak to pozor. Přes den budou dělat problémy přeživší z jiných frakcí. Například Renegáti. Jedná se o bývalou vojenskou frakci a její představitelé jsou bezohlední a nechtějí spolupracovat s ostatními při obnově města.

VYUŽITÍ KONZOLE PLAYSTATION 5

Pokud si Dying Light 2: Stay Human zahrajete na PlayStationu 5, budete si užívat výhod technologie bezdrátového ovladače DualSense a 3D zvuku. Díky haptické odezvě mají hráči cítit každou zbraň, kterou ve hře použijí. 3D zvuk zase nabídne větší úroveň hrůzy než původní Dying Light. To znamená, že nové druhy nakažených nepřátel budou na PS5 mnohem hrozivější.

kooperativní režim

Vzhledem k nelinearitě a volbám ovlivňující prostředí bude rozhodnutí činit pouze hostitel hry a jeho akce nebudou mít vliv na kampaně ostatních hráčů. Všem hráčům však zůstanou předměty a vybavení nasbírané v kooperaci.

Kooperace bude podporovat dva až čtyři hráče.

ZÁKULISÍ ZVUKŮ ZOMBÍKŮ A PARKOURU

Třešničkou na dortu v druhé prezentaci byla ukázka ze zákulisí, konkrétně odhalení, jak se nahrávaly zvuky zombíků. Nebudu vám nic prozrazovat, koukněte se na to sami. Jako další jsme viděli snímání pohybu pro parkour, včetně skoků z budovy na budovu a přeskakování kapot aut. Se vším pomáhal herec David Belle.

Představen byl také komiks od Dynamite Entertainment, který funguje jako prequel příběhu Dying Light 2 a vypráví podrobněji o událostech, které vedly k šíření viru po celém světě. Komiks je možné stáhnout si v PDF formátu do 15. 7. 2021. V ten den pravděpodobně bude vydáno druhé číslo.

Pro stažení komiksu je nutné mít účet na webu TechlandGG. Díky němu si komiks nejen přečtete, ale také získáte řadu bezplatných odměn do hry, jako je kostým Aidena do Dying Light 2 nebo exkluzivní sekera pro první díl.

Sběratelé si budou moci koupit fyzickou verzi komiksu v obchodech. V současné době není známo, v jakých regionech se bude prodávat a kdy.

JAKÉ MONSTRUM JSI?

Techland připravit interaktivní hru na svých internetových stránkách. Dozvíte se, jaké monstrum jste. Vše je v češtině. Pak se nám pochlubte do komentářů, která potvora vám vyšla.

V další epizodě nás čeká crafting zbraní a detailnější představení kooperace.

Dying Light 2: Stay Human vyjde 7. 12. letošního roku na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One. Ve hře budou české titulky.