Na včerejším Xbox Streamu jsme viděli The Gunk, novou akční adventuru z pohledu třetí osoby od autorů série SteamWorld ze studia Image & Form. Na titul se vyplatí podívat detailněji, odehrává se na mimozemské planetě, která je stejně krásná jako nebezpečná kvůli nepřátelským tvorům a smrtící a záhadné „špíně“, jež zničila velkou část povrchu.

Hrát budete za Rani těžící v galaxii jakékoliv suroviny, které může prodat, aby se uživila. Když se svým parťákem Becksem přistanou na zdánlivě pusté planetě, najdou gunk, neznámou látku, jež by mohla znamenat velký výdělek. Jediným problém je, že gunk nějakým způsobem poškozuje přírodu. To přináší dilema – měli by Raci a Becks zasahovat do něčeho, čemu plně nerozumějí? Způsobí tento nebezpečný objev rozkol mezi dvěma přáteli?

Gunk klade velký důraz na průzkum a svět, který budete objevovat. Obsahuje různé biomy, jako je oblast skalnatých kaňonů, hustá džungle, hluboké podzemní jeskyně a několik dalších překvapení. Gunk mění všechny tyto oblasti v pustinu, ale když ho odstraníte, objevíte kvetoucí ekosystém, jenž tento svět zřejmě měl před příchodem tohoto ničivého slizu.

Hrdinka Rani je vybavena vylepšenou energetickou protézou, kterou láskyplně pojmenovala Pumpkin (Dýně). Díky ní dokáže nasávat gunk, což má nejen vypadat cool, ale hraje to roli i v klíčové mechanice přeměny poškozených oblastí světa zpět do přírodního stavu. Když Rani odstraní gunk, uvidíte, jak se ekosystém odrazí ode dna a z pusté oblasti vznikne kvetoucí ráj.

Pokud vás The Gunk zaujal, vyjde v prosinci letošního roku na PC, Xbox Series X/S a Xbox One. Hra bude součástí Xbox Game Passu. Na nové generaci konzolí poběží v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.