Konzole PlayStation 5 se bohužel stane ještě nedostupnějším zbožím. Společnost Sony byla totiž nucena do konce fiskálního roku snížit výrobu o jeden milion kusů kvůli nedostatku dílů a problémům v logistice, uvedly zdroje blízké Sony pro agenturu Bloomberg.

Snížení odhadů výroby PS5 o jeden milion kusů se pravděpodobně nedotkne Vánoc. Jak víme, Sony do Londýna poslala už tři letadla Boeing 747 s konzolemi nové generace. Do konce listopadu prý plánuje pronajmout další dva lety. Větší nedostatek PS5 se má projevit až od ledna. To je špatná zpráva pro všechny, co netrpělivě očekávají svou konzoli.

Sony si dříve stanovila, že do konce března 2022 vyrobí více než 16 milionů kusů, aby splnila prodejní čísla a vytvořila si mírnou zásobu do dalšího fiskálního roku. Jak se ale nyní ukazuje, zmíněné číslo bylo sníženo přibližně na 15 milionů. To by znamenalo, že do konce března bude obtížné prodat 14,8 milionu kusů.

Problémy s logistikou a nedostatek komponentů na konci minulého měsíce potvrdil finanční ředitel Hiroki Totoki. V souvislosti s těmito problémy uvedl, že jsou pro Sony závažné. Z toho důvodu byl prodej PS5 ve čtvrtletí končícím v září o něco slabší, než se očekávalo.

I přes všechny problémy se PS5 letos v červenci stala nejrychleji prodávanou konzolí Sony, když dosáhla na 10 milionů kusů. Od té doby se ale tempo zpomalilo a v porovnání se životním cyklem PS4 už zaostává.

Pokud budou současní potíže pokračovat, tak pro Sony bude velmi obtížné splnit cíl 22,6 milionu prodaných PS5 v příštím fiskálním roce. Podle představitelů hlavních firem bude krize s polovodiči trvat i v roce 2022. Generální ředitel Intelu před časem odhadoval, že krize bude pokračovat do roku 2023.

„Nyní se nacházíme v nejhorší době. Každé čtvrtletí příštího roku si polepšíme, ale rovnováha mezi nabídkou a poptávkou nastane až v roce 2023,“ řekl koncem října Gelsinger z Intelu pro CNBC.

Sony není jedinou společností, která má problémy s výrobou. Nintendo na začátku listopadu snížilo svůj celoroční výhled prodejů konzolí Switch o 1,5 milionu kusů, zatímco Valve bylo nuceno odložit vydání přenosné konzole Steam Deck z prosince na únor.

INVESTICE 500 MILIONŮ DO TOVÁRNY NA ČIPY

Jak z krize ven? Sony se kvůli nedostatku čipů rozhodla investovat 500 milionů dolarů do budoucí továrny na čipy, kterou plánuje postavit průmyslový gigant TSMC za 7 miliard dolarů. Nová továrna se začne stavět v japonském Kumamotu na ostrově Kjúšú od příštího roku, cílem je začít výrobu do konce roku 2024.

Nová továrna by měla nabídnout přibližně 1500 vysoce kvalifikovaných pracovních míst a měsíčně vyrobit 45 tisíc dvanáctipalcových křemíkových destiček, zpočátku bude vyrábět polovodiče o velikosti 22 až 28 nanometrů.

Očekává se, že Sony si touto investicí zajistí, že v případě nedostatků čipů se nebude muset „prát“ s ostatními společnostmi a bude mít při odběru přednost.