V předešlých měsících se množily spekulace o možném odkladu nové generace konzolí z důvodu globální pandemie koronaviru. První neoficiální zprávy přicházely v době, kdy Covid-19 ve velkém propukl v Číně, která byla nucena na několik týdnů zastavit výrobu ve svých továrnách. Od Microsoftu jsme již několikrát dostali ujištění, že nelehká situace nebude mít vliv na vydání Xboxu Series X. Dnes se svým ujištěním přichází i Sony.

Navzdory probíhající pandemii nedošlo k žádným zásadním problémům ve vývoji her, které připravují studia Sony, případně její partneři. U PlayStationu 5 došlo k některým výzvám, kdy proces testování a školení výrobních linek ovlivnila práce z domova a omezení cestování. Naštěstí nešlo o velké překážky, které by ovlivnily plánované vydání. Nadále máme počítat s tím, že PS5 dorazí na trh koncem letošního roku.

Japonská společnost přiznává, že zaznamenala mírný dopad na výrobu hardwaru PS4 kvůli problémům v dodavatelském řetězci komponentů, ale v krátkodobém horizontu mohla výpadek řešit svými zásobami.

Ve finanční zprávě se Sony pochlubila prodeji. PS4 má celkem vyexpedováno 110,4 milionu kusů. Za poslední čtvrtletí fiskálního roku 2019 číslo narostlo o 1,5 milionu. Předplatné PlayStation Plus se od předešlého fiskálního roku zvýšilo o 5,1 milioni členů na 41,5 milionu. Ve čtvrtém kvartále finančního roku 2019 se prodalo 59,6 milionu kopií PS4 softwaru (her), což je o 4,9 milionu více než ve stejném období předešlého fiskálního roku. 66 procent tržeb tvoří digitální verze, předtím to bylo 45 procent.

Bohužel nadále nevíme, kdy dojde k plnohodnotnému představení konzole. Šušká se, že prezentace by měla být začátkem června.

Včera Sony představila PlayStation Studios, novou značku, pod kterou sjednotí všechny své hry. Nové logo doprovází úvodní animace, která obsahuje postavy z Uncharted, LittleBigPlanet, God of War, Ratchet & Clank, Horizon: Zero Dawn a The Last of Us.