Microsoft jde správným směrem. Svědčí o tom dvacet nominací her ze stáje Xboxu na The Game Awards 2021, velmi dobré prodeje konzolí během letošního Black Friday a pozitivní recenze na poslední tituly, včetně Psychonauts 2, Age of Empires 4, Forza Horizon 5 a Halo Infinite. Po letech se americká společnost může směle postavit konkurenci v podobě Sony a Nintenda. Šéf Xboxu v souvislosti s tím vyjádřil svůj postoj ke konzolové válce.

Konzolovou válku si v posledních letech užívají zejména hráči a zapřísáhlí fanoušci jedné nebo druhé platformy. Jednotlivé firmy tolik nezajímá. Důkazem je kupříkladu spolupráce Microsoftu a Sony na cloudové technologii.

Phil Spencer z Xboxu věnuje nulovou energii činnostem v podobě toho, jak oslabit ostatní platformy, aby mohl být Xbox lepší. „Zajímá mě spíše rostoucí koláč, kterým je herní průmysl než sbírání kousků po ostatních,“ prohlásil v rozhovoru pro časopis Edge.

„To je důvod, proč se zaměřujeme na funkce jako je cross-play a cross-save. Často přemýšlím o scénářích, kdy spolu nemůžeme hrát, a analyzuji, proč tomu tak je. To by se nemělo stát, ani když jste si koupili jinou konzoli, než já. Když klademe umělé překážky, nepomáhá to rozvoji odvětví.“

Už loni Phil Spencer v rozhovoru pro časopis Protocol prohlásil, že hlavními konkurenty Microsoftu nejsou Nintendo a Sony, ale Amazon a Google. Sám Spencer by chtěl, aby předplatné Xbox Game Pass bylo dostupné na všech platformách. V souvislosti s tím se redaktor Edge šéfa Xboxu zeptal, zda je pro ně tato služba prioritou.

„Ne, není. Když máte vlastní platformu, musíte brát v úvahu mnoho faktorů. Chci zajistit, aby každý, kdo používá prostředí Xboxu, byl předplatitelem služby Game Pass? Rozhodně ne. Chci, aby se lidé rozhodovali sami. Někteří lidé si prostě chtějí koupit hry, které vyrábíme, a vytvořit si vlastní sbírku.“

Podle Phila Spencera předplatné zajišťuje stálý příjem. Jde o důležitý aspekt pro každou společnost, který doplňuje prudké růsty prodeje způsobené určitými novinkami.

„Vím, že spousta lidí ráda píše, že teď pálíme peníze, abychom na konci získali nějaký hrnec zlata. Nedělejte to. Služba Game Pass je nyní zárukou velmi stabilního příjmu a stále roste,“ dodal.

Xbox Game Pass funguje de facto jako Netflix se seriály a filmy. Microsoft do předplatného dává všechny své hry v den vydání a knihovnu pravidelně dvakrát do měsíce obohacuje o další hry od jiných firem a vývojářů. Sony o této podobě služby v minulosti pochybovala a její zástupci tvrdili, že se nemůže vyplatit. Postupně ale v PlayStationu změnili názor a podle nejnovějších informací chystají konkurenci.