Konzole PlayStation 5 dnes slaví první narozeniny a prezident společnosti Sony Interactive Entertainment vzkazuje, že je to pro platformu teprve začátek. S PS5 mají velké plány a hodlají se postarat o to, aby se nový hardware zapsal do historie stejně jako PS4 (116,6 milionu prodaných kusů).

PlayStation 5 vyšla 12. 11. 2020 v USA, Japonsku, Kanadě, Mexiku, Austrálii, na Novém Zélandu a v Jižní Koreji. Zbytek světa, včetně České republiky a Slovenska, se dočkal o týden později.

VÍCE NEŽ 25 HER VE VÝVOJI PRO PS5

„Za pouhý rok, který uplynul ode dne, kdy jsme na oslavu příchodu systému PS5 osvětlili významná místa po celém světě, se toho hodně stalo. [Nabídli jsme] úžasné hry jako Ratchet & Clank: Rift Apart, Returnal a Deathloop. SIE získala talentovaná vývojářská studia Bluepoint Games, Firesprite, Housemarque a Nixxes. Odhalili jsme náš systém pro novou generaci virtuální realitu pro PS5. Nedávno jsme ukázali nové záběry a vzrušující novinky k připravovaným titulům, jako je God of War Ragnarok, Gran Turismo 7 a Horizon Forbidden West – všechny od PlayStation Studios, a na zářijové prezentaci jsme také oznámili hru Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake,“ připomenul Jim Ryan, prezident Sony Interactive Entertainment.

„Byl to opravdu nabitý rok, a to jsme s PS5 teprve na začátku. Nápadití tvůrci her a vydavatelští partneři, s nimiž spolupracujeme, vydali na PS5 více než 360 her. V současné době je navíc ve studiích PlayStation Studios ve vývoji více než 25 her pro PS5.“

O nových hrách se zmínil ještě Hermen Hulst, šéf PlayStation Studios: „Děkujeme všem našim fanouškům za to, že se zasloužili o výjimečnost prvního roku existence systému PS5. Vaše podpora a vášeň pro hry PlayStation pro nás hodně znamená. Už se nemůžu dočkat, až vám ukážu, na čem pracují naše úžasné týmy PlayStation Studios po celém světě!“

Ryan sdílel také statistiky. Hráči na PS5 strávili hraním více než 4,6 miliardy hodin, nejhranějšími tituly jsou Fortnite, Call of Duty: Black Ops Cold War, FIFA 21, NBA 2K21 a Assassin’s Creed Valhalla. Dále Destiny 2, MLB The Show 21, Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Demon's Souls a NBA 2K22.

DĚLÁME VŠE, CO JE V NAŠICH SILÁCH

Závěrem řeči se Jim Ryan věnoval problémům, které konzoli PlayStation 5 většinu jejího života sužují: Nedostatek vyrobených kusů a nemožnost uspokojit vysokou poptávku po PS5. Ryan hráčům vzkázal, že dělají vše, co je v jejich silách, aby do obchodů dodali co nejvíce kusů. „Je to něco, na čem pracujeme každý den napříč celou společností a zůstává to mou hlavní prioritou,“ dodal.

Současně chápe, že tato situace je pro mnohé hráče frustrující. No, frustrující je pravděpodobně také pro samotnou Sony a její akcionáře. Po PS5 je velký zájem a globální krize čipů brzdí prodeje, které by jinak mohly být mnohem vyšší. Takto se prodala přes 10 milionů kusů.

I přes veškeré problémy zaznamenala PS5 nejlepší start v historii konzolí.

Agentura Bloomberg skrz své zdroje nedávno upozornila, že Sony byla nucena do konce března 2022 snížit výrobu o jeden milion kusů kvůli nedostatku dílů a problémům v logistice. To brzdí předpoklady prodejů, podle zdrojů bude těžké dosáhnout cíle a do konce března 2022 prodat celkem 14,8 milionu kusů, tedy ještě necelých 5 milionů kusů.