Ve Frogwares jako ukrajinské studio pochopitelně odsuzují ruskou agresi a okupaci své země. Vývojáři k tomu využívají i připravovaný remake Sherlocka Holmese, který měl pracovní označení Project Palianytsia. Palianytsia je druh ukrajinského chleba a zároveň slovo, s jehož vyslovením mají Rusové velký problém.

Teď, krátce před koncem kampaně na Kickstarteru, přichází kontroverzní propagace a snaha o poslední impuls. Fanoušci studia, kteří v současné době slouží u 24. samostatného útočného praporu ukrajinských pozemních sil, dají třem jiným fanouškům šanci vymyslet vzkaz, který napíšou na dělostřelecký granát do 152mm houfnice. Tyto tři kusy budou poté vystřeleny na invazivní ruské jednotky na Ukrajině.

Informace se objevila přímo na oficiálním twitterovém účtu studia a vybírat se bude z těch, kteří budou tuto zprávu lajkovat a sdílet. Někteří se ptají, zda už to ve Frogwares nepřehánějí. Považují tuto výzvu, „odměnu“ a PR za špatný vtip, protože dělostřelecký granát může zasáhnout civilisty.

Frogwares se brání tím, že jsou uprostřed této války a v týmu mají lidi z okupovaných oblastí, například v přístavním městě Cherson, další žili v blízkosti Buča v Kyjevské oblasti a také členy, kteří utekli z Donbasu.

„Jiní aktivně bojují. Další byli nuceni uprchnout do zemí EU a zanechat tam své rodiny, které nemohly jet s nimi. Jsme rozzlobení. Jsme zranění. Celý náš život byl uvržen do pekla kvůli Putinovi,“ dodává studio.

Co se kampaně týče, tak se vybralo přes 236 tisíc dolarů z požadovaných 70 tisíc, takže Sherlock Holmes: The Awakened Remake bude dokončen. Vyjít by měl v únoru příštího roku na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Ve hře budou české titulky.

Jedná se o kompletní remake, který se drží tajemného příběhu inspirovaného H. P. Lovecraftem, jenž je protkán příběhovým obloukem mladého Sherlocka Holmese, který se ujímá svého prvního velkého případu, jakmile se usadí v Londýně. Pomáhat mu bude nově poznaný parťák John Watson.

Děj se odehrává v roce 1884 a jde o hororové zpracování klasického vzorce Sherlocka Holmese. Frogwares mohou využít své zkušenosti z The Sinking City.