Studio Valve nemá za sebou moc neúspěšných nebo nepovedených her. Veteráni si určitě vzpomenou na Ricochet, někdo možná vytáhne z paměti Half-Life: Source nebo Deathmatch Classic, ale nepochybujeme o tom, že kdokoliv, kdo aktivitu Valve sledoval i v posledních letech, zmíní zcela jiný titul - Artifact. Karetní hra ze světa Doty vyšla v listopadu roku 2018 a ihned se setkala s velmi negativními reakcemi a značným úbytkem hráčů. Příšerný obchodní model, příliš komplikovaná hratelnost, nepřehledný vizuál, kvůli němuž bylo mimo jiné dost náročné pozorovat, co se při hraní děje... důvodů, proč Artifact tak rychle, a tak tvrdě selhal, bylo zkrátka již při vydání několik.

Ve Valve se však nehodlali vzdát a začali v zákulisí Artifact předělávat. Nějakou dobu tak byl pro vybranou skupinu hráčů k dispozici projekt Artifact Beta 2.0, jehož prostřednictvím vývojáři svůj karetní titul, na němž původně spolupracoval i tvůrce Magic: The Gathering Richard Garfield, potichu vylepšovali. I tahle snaha je ale nyní minulostí, protože se ve Valve rozhodli další vývoj Artifactu ukončit.

Vývojáři ve své zprávě o budoucnosti Artifactu uvádí, že jsou poměrně spokojení s tím, čeho v rámci hry dosáhli, avšak počet hráčů přesto není takový, aby ospravedlnil další vývoj. Protože ale někteří Artifact přeci jen hrají, došlo k poměrně zajímavému stavu, kdy jsou nyní na Steamu k dispozici zcela zdarma dvě různé verze hry.

Pod názvem Artifact Classic najdete právě tu neúspěšnou a nepopulární karetní hru z roku 2018, v níž ale nyní každý hráč získá zdarma všechny dostupné karty. Logicky tak ani není možné kupovat si další balíčky karet. Zároveň došlo k odstranění placených vstupenek eventů a integrace s komunitním trhem Steamu, na nějž herní ekonomika původně dost spoléhala. A pokud patříte mezi nešťastníky, kteří si Artifact koupili, všechny vaše karty budou převedené na speciální sběratelské verze, s nimiž lze na komunitním trhu dále obchodovat. Hraním navíc jakožto platící zákazníci můžete stále získávat balíčky těchto karet ve sběratelské edici, zatímco hráči, kteří se k Artifactu dostali až nyní, takovou možnost nemají.

Dále je na Steamu dostupná verze nazvaná Artifact Foundry. I ta je k dispozici zcela zdarma, přičemž se jedná o definitivně poslední, konečnou verzi již zmíněné Bety 2.0, která obsahuje a nabízí všechno, na čem dosud vývojáři pracovali. V ní hráči získávají další karty prostým hraním, tudíž si v rámci této verze nelze kupovat žádné karty a balíčky, stejně tak se s kartami získanými v Artifact Foundry nedá na Steamu nijak obchodovat.

Přečtěte si také: Diablo 2 Resurrected podporuje uložené pozice z původního Diabla 2

Kapitola jménem Artifact se tak definitivně uzavírá. Na žádné ze dvou dostupných verzí nehodlá Valve dále pracovat. A tak má alespoň nyní každý uživatel Steamu možnost zcela zdarma okusit všechno, co se v rámci neúspěšné karetní hry ze světa Doty urodilo. Pro nadšence navíc nynější stav znamená příležitost prohrabat se trochu v enginu Source 2, který Artifact pohání, a najít v jeho útrobách třeba další odkazy na záhadný projekt Citadel, což má být podle dostupných úniků a náznaků další velká hra od Valve, nabízející možnost hrát tradičním způsobem i ve VR.