Dobré ráno. The Sims 5 může mít multiplayer. Strategie Phoenix Point dorazí na konzole. Vtipné video z Diabla 2. Skater XL má novou mapu. Zemřel zakladatel studia Rockstar Leeds. Odklad DLC pro Borderlands 3.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Společnost Humble Bundle v roce 2020 na charitu vybrala více než 30 milionů dolarů. Fondy v loňském roce podpořily 224 charitativních organizací. Například 2,2 milionu dolarů šlo začátkem roku 2020 na boj s požáry v Austrálii, zatímco na boj proti covidu-19 to bylo přes 8,1 milionu dolarů pro lékaře bez hranic, přímou pomoc, mezinárodní záchranný výbor a partnery v oblasti zdraví.

- Taktická tahová strategie Phoenix Point by mohla konečně zamířit na konzole PlayStation 4 a Xbox One. Britský obchod ShopTo začal svým zákazníkům nabízet Phoenix Point Year One Edition. Tu v předešlým měsíci hodnotila ESRB. Year One Edition už dříve vyšla pro PC a obsahovala mimo jiné tři DLC.

Přečtěte si také: Microsoft tlačí na Sony: Bez Xbox Game Passu nebudou hry od Bethesdy pro PlayStation

- Multiplayer v The Sims 5? Je to možné. EA do studia Maxis hledá nové vývojáře, kteří jsou schopni vyvíjet responzivní, odolné, masivně škálovatelné a globálně dostupné webové služby pro miliony hráčů. Zní to jako hra více hráčů pro nové The Sims. EA klade důraz také na zabezpečení uživatelských dat a zabránění podvádění.

- Epic Games Store rozdává Surviving Mars. V této budovatelské strategii budete kolonizovat Mars. Příští týden bude zdarma The Fall.

- Téměř 63 procent plných her Sony pro PlayStation 5 bylo prodáno v digitální podobě za kalendářní rok 2020. Ve fiskálním roce 2018 (skončil v březnu/marci 2019) přitom podíl představoval u Sony jen 43 procent. O rok později to bylo 55 procent.

- PAX Australia je po jednoroční pauze zpět. V minulém roce uspořádání akce bránila nemoc covid-19. Austrálie ale ve středu zaznamenala nulu nových případů a organizátoři oznámili, že se PAX Australia 2021 bude konat v Melbourne Convention & Exhibition Center od 8. do 10. října/októbra.

Přečtěte si také: Vývoj plnohodnotného remaku Gothicu je v plném proudu

- Společnost Rogue Games získala 2,5 milionu dolarů na rozšíření podnikání v oblasti vydávání nezávislých her pro PC, mobilní zařízení a konzole. Vydavatel časopisů Super Impossible Road a Sociable Soccer v tiskové zprávě uvedl, že peníze použije pro nábor nových zaměstnanců a podepsání nezávislých a licencovaných her pro různé platformy.

- Hra Skater XL se rozrostla o mapu Embarcadero Plaza, kterou přidává nejnovější bezplatná aktualizace. Embarcadero je známé místo v San Francisku, které si oblíbili nejen místní skateboardisté.

- Hunting Simulator 2 vyšel na PlayStation 5 a Xbox Series X/S, ovšem chybí bezplatné vylepšení pro majitele PS4 a Xbox One verzí. Nacon tvrdí, že na next-gen konzolích se lovecký simulátor pochlubí řadou grafických vylepšení, díky nimž je simulace hlubší a pohlcující než kdy dříve. 23. 3. navíc pro všechny verze hry vyjde dodatečný balíček A Ranger’s Life s novým herním režimem. Ten umožní hráčům vyzkoušet si život strážce parku. Jedná se o skriptovanou kampaň, v níž je prioritou ochrana přírody kolem vás. Se svým psem po boku se budete toulat Coloradem a plnit různé mise: uzdravovat zvířata, sbírat vzorky, kontrolovat invazivní druhy a dbát na zdraví přírody.

Přečtěte si také: Roblox je větší než Minecraft a EA. Na burze má hodnotu 38 miliard dolarů

- Ve věku 51 zemřel Gordon Hall, zakladatel studia Rockstar Leeds, které vytvořilo Grand Theft Auto Chinatown Wars. Původně se tým jmenoval Möbius Entertainment a je podepsán za řadou titulů pro Game Boy a Game Boy Advance. Hall se podílel i na Liberty City Stories a v roce 2009 pracoval v Rockstar San Diego na Red Dead Redemption. V letech 2011 až 2013 si dal volno, aby se vrátil do herního světa jako kreativní ředitel Activision Blizzard Mobile.

- Final Fantasy 16 je pouze časovou exkluzivitou pro PlayStation 5. K potvrzení došlo v reklamě zveřejněné brazilskou pobočkou PlayStationu. Vše nasvědčuje tomu, že později se Final Fantasy 16 dostane i na PC a možná Xbox Series X/S. Zatím neznáme datum vydání ani PS5 verze.

- Prostřednictvím vtipného videa tvůrci Diablo 2 Resurrected potvrzují, že remaster legendárního hack-and-slash RPG obsáhne tajnou úroveň.

- Na Steamu je zdarma Metro 2033. Navíc probíhá výrazná sleva na všechny další díly série, včetně vylepšených Redux verzí. Nejnovější Metro Exodus je za 19,49 eur v Gold verzi.

- Na Twitteru je speciální emodži oslavující spojení Microsoftu s Bethesdou. V tweetu stačí použít hashtag #Bethesda nebo #BethesdaJoinsXbox a za hashtagem se zobrazí malá ikonka s logy Xboxu a Bethesdy.

Přečtěte si také: Svoboda studií EA, filmy Borderlands a Resident Evil, Xbox Game Pass

- Špatné počasí v Texasu a následný výpadek proudu má za následek odklad dodatečného balíčku Director’s Cut pro Borderlands 3. S vydáním se počítá 8. 4.

- 7. výročí World of Tanks na konzolích oslavuje Wargaming skrz pátou sezónu nazvanou Flashpoint a polskými tanky.

- Deathloop zůstává konzolovou exkluzivitou pro PlayStation 5. Hra vyjde 21. 5. letošního roku na PS5 a PC od Bethesdy a Arkane Studios. Smlouva mezi Bethesdou a Sony není akvizicí Microsoftu narušena. Podle vývojářů zatím ve vývoji verze pro Xbox Series X/S není. Stejně by to mělo být u Ghostwire: Tokyo.

- Valheim na Nintendo Switch? Mistři v portování her na Switch ze studia Panic Button mají zájem převést vikinský survival na mix konzole a handheldu od Nintenda. Produkční ředitel studia Panic Button titul často hraje. Americký tým dříve pro Switch převedl Doom (2016), Doom Eternal, Wolfenstein II: The New Colossus a Warframe.

- DARQ: Complete Edition dorazí 18. 3. na Nintendo Switch a 25. 3. bude vydána na PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Jedná se o kompletní verze psychologického hororu, jenž už dříve vyšel na PC, PS4 a Xbox One. Pokud máte zakoupenou kompletní edici na PS4 nebo Xbox One, získáte bezplatný upgrade na verzi PS5 nebo Xbox Series X/S.