Už delší dobu víme o tom, že konzole PlayStation 5 bude obsahovat ultra rychlý SSD disk s kapacitou 825 GB, ale stále oficiálně nevíme, kolik místa zbude na hry a další uživatelská data v podobě uložených pozic a screenshotů.

V době, kdy jednotlivé hry zaberou na disku přes 100 GB dat, je odpověď na tuto otázku dost důležitá. Nyní to vypadá, že na PS5 bude k dispozici dříve avizovaných 664 GB. Potvrdil to YouTuber YoungYea, jenž důkladně zkoumal úniky rozhraní PS5 ze začátku tohoto měsíce. Tyto úniky se staly relevantní poté, co Sony nedávno rozhraní oficiálně ukázala – psali jsme zde.

Je ale nutné podotknout, že 664 GB volného místa je u současných devkitů, tedy vývojářských verzích konzolí, kde je pro systém vyhrazeno téměř 200 GB. Většinou výrobci konzolí u devkitů vyčlení pro operační systém více místa. Podobnou kapacitu vyčlenil také Microsoftu u devkitu Xboxu Series X, který má ovšem 1 TB SSD disk.

V maloobchodní verzi konzolí bychom se mohli dostat na 700 GB volného místa. Pravdu se dozvíme, až se konzole dostanou do rukou prvním novinářům. To by nemělo trvat dlouho.

V nedávném videu Sony ukázala střeva PS5, včetně slotu pro rozšíření interní paměti M.2 SSD díky portu PCIe 4.0. Už dnes je ale jasné, že koupě externí paměti nebude levnou záležitostí.

Přečtěte si také: Nový vzhled předělanému PlayStation Store sluší

Mezitím komunita objevila v rozhraní PS5 známou chybu z dob PlayStationu 3. Ta byla u PS3 opravena v roce 2009 aktualizací firmwaru verze 3.00, ale objevila se právě v nedávné oficiální prezentaci PlayStationu 5, kde indikátor životnosti baterie ovladače zakrývá hodiny v pravé horní části obrazovky. Možná jde jen o easter egg od Sony pro dlouholeté fanoušky PlayStationu. Přece by společnost neudělala stejnou chybu dvakrát, že?

PlayStation 5 se v Evropě a České republice začne prodávat od 19. 11. letošního roku, ovšem hry a příslušenství budou k dostání již od 12. 11. To je současně den, kdy vyjde konzole ve Spojených státech amerických, Kanadě a dalších vybraných zemích.