Společnost Ubisoft, která má vývojové týmy po celém světě, se ocitla v hledáčku potenciálních kupců. Podle zprávy agentury Bloomberg kolem Ubisoftu krouží několik investičních fondů, které uvažují o převzetí francouzského vydavatelského domu se sériemi Assassin’s Creed, Far Cry, Splinter Cell, Rainbow Six, Just Cause, Rayman...

Zatím ale s Blackstone Inc., KKR & Co. a dalšími potenciálními kupci nebyla zahájena žádná vážná jednání. Dokonce není jasné, zda je hlavní akcionář Ubisoftu ochoten usilovat o dohodu. Tím je rodina Guillemotů, která v roce 1986 založila Ubisoft, vlastní 15 % a Yves Guillemot je generálním ředitelem.

Na zprávu Bloombergu mezitím reagoval akciový trh. Ubisoft v pátek skončil s 11% nárůstem hodnoty. Přitom společnost v poslední době zaznamenávala pravidelný pokles, kvůli zpoždění ve vydávání her a obávám z jejich kvality klesla hodnota na pařížské burze až o 41 % a naposledy měl Ubisoft hodnotu 4,8 miliardy eur.

Společnosti Ubisoft, Blackstone a KRR & Co. se k záležitosti odmítly vyjádřit. V únoru generální ředitel Yves Guillemot prohlásil, že Ubisoft může zůstat nezávislým, ale když přijde nějaká nabídka na koupi, tak bude zvážena v zájmu akcionářů. Dříve Ubisoft přitom možné nabídky striktně odmítal.

Připomeňme, že Ubisoft se už jednou stal terčem jiných subjektů. V roce 2018 se o nepřátelské převzetí pokoušel mediální konglomerát Vivendi, ale Ubisoft se nakonec ubránil, mimo jiné díky čínskému Tencentu.

Tak uvidíme, jak tohle bude pokračovat. Aktivita v oblasti fúzí a akvizic v herním průmyslu dosáhla v roce 2021 rekordní výše 85 miliard dolarů a podle prognóz dosáhne v letošním roce 150 miliard dolarů. V prvních měsících roku byly oznámeny obrovské transakce, jako je akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft a odkup Zyngy společností Take-Two.

DALŠÍ ASSASSIN’S CREED, FAR CRY A GHOST RECON V PROBLÉMECH?

Ubisoftu se sice daří prodávat hry, Assassin’s Creed Valhalla zaznamenala velký úspěch, ale celou společnost poškozuje obvinění z obtěžování na pracovišti vedoucími vývojáři a prý i problematický vývoj řady projektů.

Podle tří zdrojů obeznámených s činností vývojářů se nestíhá u nových dílů ze sérií Far Cry, Ghost Recon a Assassin’s Creed. Mají být dále od vydání, než bylo plánováno, uvádí Kotaku. Přitom Ubisoftu se nedávno výrazně zdržely hry Beyond Good and Evil 2 a Skull and Bones.

I v tomto případě se Ubisoft ke spekulacím nevyjádřil a pouze vzkázal, že má bezkonkurenční tvůrčí a produkční kapacity, na vývoji her spolupracuje více než 20 tisíc talentovaných lidí.

„Díky nim a našemu dlouhodobému přístupu a chuti podstupovat tvůrčí rizika jsme vybudovali jedny z nejsilnějších vlastních značek v oboru a na obzoru máme mnoho nových slibných značek a projektů. Máme také jedno z nejhlubších a nejrozmanitějších portfolií v oboru, špičkové služby a technologie a velkou a rostoucí komunitu angažovaných hráčů. Díky tomu máme ideální pozici k tomu, abychom využili rychlého růstu odvětví a příležitostí platforem, které se právě teď objevují.“