Každoroční veletrh Electronic Entertainment Expo se ani v letošním roce nevrátí ve své klasické podobě. Kvůli přetrvávajícím zdravotním rizikům spojených s covidem-19 a jeho potenciálnímu dopadu na bezpečnost vystavovatelů a účastníků se organizátoři rozhodli zrušit fyzickou verzi E3 2022.

Loni organizátoři ze společnosti ESA uvedli, že se plánují s E3 2022 vrátit k původnímu formátu a přinést na výstaviště v Los Angeles největší vydavatele a vývojáře s jejich očekávanými tituly. Místo toho se ale letos dočkáme maximálně digitálního formátu akce. Loni se jí zúčastnily společnosti jako Nintendo, Ubisoft, Xbox, Square Enix, Capcom a Warner Bros. Z velkých firem chyběly Sony a Electronic Arts.

„Z budoucnosti E3 jsme i nadále nesmírně nadšeni a těšíme se, že brzy oznámíme další podrobnosti,“ uvádějí organizátoři v tiskové zprávě, aniž by přímo oznámili, že letos E3 proběhne, byť pouze jako digitální veletrh.

Podle některých názorů se jedná o hřebíček do rakve E3, která se nikdy nevrátí do starých kolejí. Organizátoři se údajně vymlouvají na nejnovější variantu koronaviru, ale už v polovině listopadu mělo být rozhodnuto, že E3 2022 bude digitální. Navíc vydavatelé a vývojáři se mají raději přiklánět k uspořádání vlastní digitální výstavy, než aby platili za účast na virtuální E3. To je nejspíš důvod, proč E3 2022 není oficiálně oznámena, organizátoři ještě nemají potvrzené účastníky.

Zmatku využívá moderátor a producent Geoff Keighley a oznamuje Summer Game Fest. Loni přinesl například trailer na Elden Ring, oznámení Death Stranding Director's Cut pro PS5 nebo představení Two Point Campus.

Oznámení ESA přichází uprostřed probíhající celosvětové pandemie, kvůli nejnovější variantě koronaviru byl v USA zaznamenán rekordní počet nových případů.