Situace se mění z měsíce na měsíc. Někteří experti varovali, že nedostatek důležitých čipů, který ovlivňuje videoherní i automobilový průmysl, se projeví ještě v roce 2023.

S dalším odhadem přichází šéfka AMD, společnosti, jež vyrábí procesory a grafické čipy pro obě nové generace konzolí od Sony a Microsoftu. Lisa Su tvrdí, že problémy se zásobami čipů by se měly začít zlepšovat ve druhé polovině nadcházejícího roku.

Věří tomu z jednoho důležitého důvodu. V roce 2020, kdy se začala projevovat celosvětová krize s polovodiči, byly zahájeny investice do nových továren. Jejich plné zprovoznění trvá obvykle 18 až 24 měsíců. Z toho důvodu AMD očekává, že se situace začne zlepšovat ve druhé polovině roku 2022.

Odhady AMD se částečně shodují s odhady firmy Toshiba, jednoho z největších výrobců polovodičů. V obou případech se hovoří, že by se situace měla vrátit do normálu až v roce 2023. V té době se snad vrátí do normálu i ceny grafických karet, které raketově rostou.

Phil Spencer, šéf Xbox divize v Microsoftu, rovněž prohlásil, že problém s nedostatek konzolí Xbox Series X/S a PlayStation 5 bude, pokud nedojde k žádnému příjemnému překvapení, pokračovat po celý zbytek roku 2021 a v příštím roce se začne situace postupně zlepšovat.

Jedno je jisté, ani dnes, zhruba 10 měsíců po uvedení nové generace konzolí na trh, není snadné si nový PlayStation nebo Xbox koupit. Konzole se ale naštěstí k zájemcům, kteří mají předobjednáno, dostávají.

Jak dlouho jste čekali na konzoli vy? Nebo ještě čekáte?