Na začátku letošního roku Microsoft překvapil, když oznámil záměr za rekordních 68,7 miliardy dolarů koupit Activision Blizzard. Od té doby byla akvizice schválena od správních rad obou společností a čeká se na schválení od regulačních orgánů.

Jeden z těch důležitějších, Federální obchodní komise (FTC), může rozhodnout už příští měsíc. Microsoft totiž poslal americké vládní agentuře všechny potřebné dokumenty. Pokud to samé učinila i druhá strana, Activision Blizzard, tak začala FTC běžet 30denní lhůta. Během té může požádat firmy o další dokumenty, vyjednávat s požadavkem přidat další pravidla, která zajistí, že trh zůstane konkurenceschopný, usilovat o zastavení transakce nebo celou akvizici schválit.

Pokud FTC nebude mít žádné námitky, tak stále nemá Microsoft vyhráno. Akvizici vyšetřuje i Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA), britská obdoba FTC, a další regulační orgány v jiných regionech.

CMA zkoumá dopad celé transakce na britský trh. Úřad se obává, aby převzetí vydavatele Call of Duty, World of Warcraftu a Diabla nemělo důsledky pro odvětví v hodnotě 190 miliard dolarů. Britové chtějí celou záležitost velmi pečlivě prošetřit. Cílem vyšetřování je posoudit, zda by dohoda mohla poškodit hospodářskou soutěž a vést k horším výsledkům pro spotřebitele, například v důsledku vyšších cen, nižší kvality nebo omezeného výběru. FTC se zase nejvíce zajímá o práci v USA a pracovní podmínky.

Společnosti Activision Blizzard a Microsoft mají čas do 20. 7. letošního roku, aby předložily vše potřebné. Stejně tak se do té doby musejí vyjádřit případní odpůrci. Úřad chce rozhodnout do 1. 9. 2022. Je také připraven se podle potřeby obrátit na další subjekty, včetně Federální obchodní komise.

Microsoft si původně stanovil, že chce akvizici Activisionu Blizzard, dokončit nejpozději do 30. 6. 2023. Podle všeho ale k dokončení dojde mnohem dříve.

Při čekání na tuto významnou událost, z které si fanoušci slibují, že Microsoft dá vše v Activisionu Blizzard do pořádku, se společnost objevila jako vydavatel na Steamu. Má tam už i svou stránku, kde prodává nadcházející Call of Duty: Modern Warfare 2, starší díly CoD, nebo série Crash Bandicoot, Spyro a Prototype. Dříve byly PC verze dostupné pouze přes Battle.net. Ten se ale po příchodu Microsoftu bude zřejmě rušit, stejně jako Bethesda Launcher.

Zajímavá je ještě jedna věc, Blizzard během čekání na schválení akvizice koupil studio Proletariat, které stojí za magickou battle royale akcí Spellbreak. Ta bude zrušena a všech 100 zaměstnanců bude začleněno do týmu starajícího se o World of Warcraft.