Původní díl Warcraftu III měl úžasný příběh a společně s datadiskem nám jenom cut-scény nabízely víc jak 4 hodiny. Není tedy divu, že ne jeden fanoušek si hru zamiloval i díky neopakovatelnému příběhu, který nám byl odvyprávěn. Původně na děj navazoval i příběh World of Warcraftu, ale postupně se začal tak trošku zamotávat a oba světy se začaly v některých místech rozcházet.

Krásný a asi největší příklad byl v misi, kdy jste se společně s Maiev dostali při pronásledování Illidana do lokace Tomb of Sargeras. Ta byla dlouhá léta zatopená a až Guldan, orský černokněžník, vyzvedl hrobku ze dna oceánu. Dostali jsme se tak i do Suramaru, původního města elfů, ze kterého zbyly jen ruiny, které strávily nespočet let na mořském dně. Ovšem v roce 2016, kdy vyšel datadisk Legion do WoWka, jsme se dostali do Suramaru v plné jeho kráse a dozvěděli jsme se, že město celou tu dobu chránil štít, díky kterému jsme město nemohli vidět. Tyto dvě informace si tedy dosti protiřečily a Blizzard se rozhodl udělat z původní návštěvy Maiev non-canon příběh.

Pro ty, co v lore Warcraftu nejsou zběhlí, nebojte, hned vysvětlím, co je to non-canon. Jedná se o věci, co se v příběhu již staly a je jedno jestli byl odvyprávěn ve hře, knížce či v komiksu. Ovšem v budoucnu si Blizzard uvědomil, že tato část příběhu se mu buď to nelíbí, nebo nezapadá do dalších částí složitého příběhu, a tak se je rozhodl prohlásit za non-canon, tedy za věci, co nejsou oficiální a nejsou již součástí příběhu. Takový osud nepotkal jen výpravu Maiev do Suramaru, ale je tu mnoho dalších příběhů, které se staly pro hráče non-canon.

A právě s vydáním předělané verze Warcraftu III se začalo hodně lidí ptát, zda Blizzard s tímto hodlá něco dělat. A světe div se, Blizzard slíbil nápravu těchto non-canon částí tak, aby odpovídaly budoucímu vývoji příběhu. Ovšem podle informací k tomuto bohužel nedojde. Blizzard přiznal, že již teď nestíhá a na předělání příběhu tedy nedojde. Za mě osobně velká škoda, protože jsem se těšil, až uvidím, jak si Blizzard s tímto poradil.

Warcraft III Reforged má již svoji uzavřenou betu, která vypadá na první pohled úžasně, avšak svoje mouchy ještě stále má. Takže doufejme, že se hra nakonec povede a my si budeme moc vychutnat i tak dosti povedený příběh v novém kabátku. Hra by měla vyjít do konce tohoto roku. Tak snad to Blizzard stihne.