Vydavatelský gigant stojící za hrami jako Call of Duty, Overwatch, StarCraft nebo Tony Hawk musí řešit velký problém. Kalifornský úřad pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení zažaloval společnost Activision Blizzard kvůli špatné kultuře na pracovišti. Ta údajně vedla k dlouholetému obtěžování a zneužívání žen.

V žalobě je zmiňován nedostatek žen ve vedoucích pozicích společnosti (nyní je to přibližně 20 procent) a je poukazováno také na obtíže, s nimiž se potýkají ženy při povýšení. Nemluvě o upozornění na obrovské rozdíly v odměňování vedoucích pracovníků mezi ženami a muži. DFEH uvádí, že ženy jsou nejen méně povyšovány, ale také rychleji propouštěny než jejich mužské protějšky.

Špatná kultura na pracovišti má být živnou půdou pro obtěžování a diskriminaci žen. Ve zprávě vycházející z dvouletého vyšetřování je uvedeno několik příkladů. Muži mají v kancelářích pít alkohol a často se chovat nevhodně ke svým kolegyním. Muži mají do práce přicházet s kocovinou, v pracovní době hrát dlouho hry a své povinnosti delegovat na zaměstnankyně, vtipkovat o svých sexuálních stycích, otevřeně mluvit o ženském těle a žertovat o znásilnění.

Zaměstnankyně mají být vystaveny neustálému sexuálnímu obtěžování a musejí se neustále bránit nežádoucím sexuálním poznámkám a návrhům ze strany svých kolegů a nadřízených. K tomu mají být osahávány na různých firemních akcích. Vše mělo vyvrcholit sebevraždou ženy během služební cesty se svým kolegou, který si s sebou na cestu vzal anální kolíky a lubrikant.

Podle žaloby společnost Activision Blizzard neřeší četné stížnosti týkající se obtěžování, diskriminace a odvetných opatření ze strany mužů kvůli těmto stížnostem. Zaměstnankyně měly být odrazovány od podání stížností - personální oddělení mělo mít blízko k údajným obtěžovatelům.

DFEH chce žalobou dosáhnout vydání soudního příkazu, který by společnost Activision Blizzard přiměl nejen k dodržování státního zákonu o pracovním prostředí, ale také k řešení nevyplacených mezd, úprav mezd, náhrad mezd a ušlých mezd a výhod pro zaměstnankyně.

Activision Blizzard se brání a mluví o nezodpovědném chování nezodpovědných státních byrokratů. V dlouhém vysvětlení firma píše, že zpráva DFEH obsahuje zkreslené a v mnoha případech nepravdivé popisy minulosti Blizzardu. Podle společnosti nemá tragická sebevražda zaměstnankyně s případem nic společného.

„Obraz, který vykresluje DFEH, není dnešním pracovištěm Blizzardu. V průběhu několika posledních let a dále od zahájení původního vyšetřování jsme provedli významné změny, které se týkají firemní kultury a odrážejí větší rozmanitost v našich vedoucích týmech. Posílili jsme náš závazek v oblasti rozmanitosti, rovnosti a inkluze a spojili jsme naše zaměstnanecké sítě na globální úrovni, abychom poskytli další podporu. Zaměstnanci také musí pravidelně absolvovat školení proti obtěžování, a to již řadu let,“ píše Activision Blizzard.