Začal podzim a s ním i nejdůležitější měsíce roku z pohledu vydávání her. Kvůli probíhající pandemii koronaviru, která zapříčinila, že vývojáři pracují ze svých domovů, jsme ale o některé tituly ochuzeni. Pojďme zamávat například Horizon Forbidden West, Total War: Warhammer 3 a Ghostwire: Tokyo, hrám, které nás čekají až v příštím roce. Přesto desátý měsíc aktuálního kalendářního roku nevypadá zle a přinese několik zajímavostí, které udělají hráčům radost. Pojďme se na ně společně podívat. 

FIFA 22

1. 10. na PC, PlayStation, Xbox, Switch a Stadia s českými titulky 

Už tradičně na začátku října vychází nová FIFA. Ta s číslovkou 22 vnadí na velké změny zejména na nové generaci konzolí. Na nich bude zářit nová technologie Hypermotion, která přináší pokročilé nasnímání zápasu 11 na 11. V naší řeči to znamená, že pohyb 22 profesionálních fotbalistů hrajících ve vysokém tempu byl nasnímám. Výsledkem mají být realističtější pohyby hráčů na hřišti. K tomu se přidají nové animace i lepší grafika. 

Na všechny pak čeká vylepšená kariéra trenéra a hráče. První zmiňovaná nabídne další způsoby, jak si celý herní zážitek přizpůsobit, a v režimu Kariéra hráče získáte naprostou kontrolu nad rozvojem svého profíka a kariérním postupem. 

Tím hlavním ale bude FUT a potěšují Volta Football s pouličními zápasy. 

HELL LET LOOSE

5. 10. na PlayStation 5 a Xbox Series X/S 

Velmi dobře hodnocená druhoválečná multiplayerová akce se z PC stěhuje na PlayStation 5 a Xbox Series X/S. I na konzolích bude možné si užít epické bitvy 100 hráčů (50 na 50) s pěchotou, tanky, dělostřelectvem a dynamicky se měnící frontovou linií. Bojovat budete v nejznámějších bitvách západní fronty, včetně Carantanu a pláže Omaha. 

ALAN WAKE REMASTERED

5. 10. na PC, PlayStation a Xbox 

Po několika ukázkách zaznívají hlasy, že remaster jedenáct let staré hry není třeba. Ano, na pohled se toho v případě akčního thrilleru spisovatele Alana Wakea nezměnilo. Všichni ale budete mít možnost si znovu prožít příběh. Navíc majitelé PlayStationu vůbec poprvé. Zamrzí ovšem absence české lokalizace, která u původní PC verze byla, a vynechání skutečných značek. Pryč jsou baterie  Energizer nebo loga automobilek Ford a Lincoln. 

Jett: The Far Shore

5. 10. na PC a PlayStation 

V tomto filmově pojatém akčním dobrodružství se vydáme na mezihvězdnou výpravu, během níž dobudeme budoucnost pro lid stíhaný zapomněním. V roli průzkumnice Mei jako první sestoupíme na tajemnou planetu oceánů. Nejprve je ale potřeba se chopit kormidla vesmírné lodi a vrhnout se do průzkumu neznámého a klouzat nad vlnami, prohánět se vzhůru podél neposkvrněných pobřeží a proklestit si cestu tajuplnými hvozdy. Příběh má být o odvaze, zázracích a lítosti. 

NICKELODEON ALL-STAR BRAWL

5. 10. PC, PlayStation, Xbox a Switch 

Oblíbené postavičky Nickelodeonu se utkají v plošinkových bitvách. Spongebob v kalhotách, Želvy Ninja, Hlasiťákovi, Danny Phantom, Veselé obludy, Thornberryovi na cestách, Arnoldovy patálie, Lumpíci a další si připravují pěsti, kopy a jedinečné sady pohybů a útoků, které jsou inspirovány jejich osobnostmi, na nekonečnou akci v online i lokálním multiplayeru. 

FAR CRY 6

7. 10. na PC, PlayStation a Xbox 

Ubisoft má po Far Cry 5 a spin-offu New Dawn co napravovat. Hráči přestávají akční sérii věřit a bedlivě sledují každý krok, aby peníze nevyhodili oknem. Far Cry 6 ale nevypadá špatně a zve nás na tropický ostrov Yara, kde se jako místní v partyzánském hnutí postavíme brutální vládě diktátorského Antóna a jeho syna Diega. Využijeme při tom nespočet zbraní, a dokonce i zvířecí společníky jako je jezevčík Chorizo, kterého nedokáže ignorovat žádný voják, nebo ochočený krokodýl Guapo, jenž vojáky rád žere. 

METROID DREAD

8. 10. na Nintendo Switch 

Nintendo nezapomíná na stále se rozšiřující základu hráčů na Switchi a tentokrát jim přináší akční adventuru Metroid Dread odehrávající se po událostech Metroid Fusion z roku 2002. Vžijete se do lovkyně odměn Samus, která čelí hanebnému robotickému nepřáteli na planetě ZDR. Hra využívá side-scrolling z 2D verze Metroid her a přidává stealth prvky. 

BACK 4 BLOOD

12. 10. na PC, PlayStation a Xbox 

První pokus o nástupce Left 4 Dead jim nevyšel, Evolve z roku 2015 pohořelo a už se na něj zapomnělo. Back 4 Blood ale vypadá lépe a konečně by mohlo zaujmout volné místo na poli kooperativních stříleček soustředících se na vlny krvežíznivých nemrtvým všeho druhu a tvarů. Vždyť kdo jiný by to měl dokázat než původní tvůrci Left 4 Dead. Ke klasické co-op akci přibalují příběhovou kampaň a kompetitivní multiplayer. 

NHL 22

15. 10. na PlayStation a Xbox 

Pokud místo fotbalu dáváte přednost hokeji, tak EA Sports u letošního NHL konečně přecházejí na dlouho očekávaný Frostbite engine, jenž pohání i sérii FIFA. Nová technologie umožní propracovanější grafický kabátech a funkce Superstar X-Factors má pozvednout největší hvězdy ligy na zcela novou úroveň hraní založenou na jejich schopnostech. Hlavní důraz je ale kladen na verze pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S, tak na to pamatujte. PC verze se bohužel opět nekoná. 

THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: HOUSE OF ASHES

22. 10. na PC, PlayStation a Xbox 

Hororová výprava od autorů Until Dawn pokračuje. House of Ashes se nás bude snažit vystrašit v Iráku roku 2003. Ve stínu pohoří Zagros se vojenská jednotka dostává pod palbu iráckých sil. Přestřelka způsobí otřesy země a obě strany se propadnou do ruin pohřbeného sumerského chrámu. Přeživší čelí těžkým rozhodnutím a snaží se uniknout temné hrozbě, kterou probudili. Budou upřednostňovat vlastní přežití nad ostatními, nebo odloží své obavy, aby se společně postavili příšerám z podsvětí? 

MARVEL'S GUARDIANS OF THE GALAXY

26. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch 

V akční adventuře Strážců galaxie se staneme Star-Lordem a povedeme nepředvídatelnou partu Strážců od jedné výbušné situace do druhé v době, kdy nějaký pitomec (určitě ne vy) spustil sérii katastrofických událostí, které jen my a naše posádka můžeme napravit. Hra je určena pro jednoho hráče a dosavadní záběry nasvědčují, že o střelbu nebude pouze. Možná té akce bude až moc. 

AGE OF EMPIRES 4 

28. 10. na PC 

Dlouhých šestnáct let. Tak dlouho je to od vydání posledního původního dílu Age of Empires. Po HD edicích a definitivních edicích jedničky, dvojky a trojky se Microsoft dohodl s tvůrci Company of Heroes na plnohodnotném čtvrtém díle. Opět tak budeme moci usednout ke svým počítačům a vychutnat si historickou real-time strategii, snažit se co nejrychleji rozšířit svou osadu, vybudovat hradby, naverbovat dostatek vojáků, postavit válečné stroje a vrhnout se na protivníka v singleplayeru i multiplayeru. Tentokrát i s bitvami ve vodě. 

RIDERS REPUBLIC

28. 10. na PC, PlayStation a Xbox 

Po Steepu přichází od Ubisoftu další adrenalinová nálož. Lyže a snowboard doplňuje jízda na kole a let v běžném či raketovém létajícím obleku. Při hraní si máte splnit sen každého milovníka adrenalinu a užít si krásy amerických národních parků, jako Bryce Canyon, Yosemite Valley či Mammoth Mountain… které byly spojeny dohromady a čekají, až je zdoláte v singleplayeru nebo multiplayeru. 

V ŘÍJNU JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • BPM: Bullets Per Minute - 5. 10. na PS4 a Xbox One
  • Super Monkey Ball Banana Mania - 5. 10. na PC, PS5, XSX, PS4, XBO a Switch
  • Wasteland 3: Cult of the Holy Detonation DLC - 5. 10. na PC, PS4 a Xbox One
  • Age of Darkness: Final Stand - 7. 10. na PC
  • The Lightbringer – 7. 10. na PC a Switch
  • Moonglow Bay – 7. 10. na PC, XSX, XBO]
  • Knockout Home Fitness – 8. 10. na Switch
  • Lego Marvel Super Heroes – 8. 10. na Switch
  • Tetris Effect: Connected – 8. 10. na Switch
  • Ori: The Collection - 12. 10. na Switch
  • Despot's Game - 14. 10. na PC
  • Godstrike - 14. 10. na PS4 a XBO
  • Jackbox Party Pack 8 - 14. 10. na PC, PS5, XSX, PS4, XBO a Switch
  • Ruin Raiders - 14. 10. na PC a Switch
  • Crysis Remastered Trilogy - 15. 10. na PC, PS5, XSX, PS4, XBO a Switch
  • Demon Slayer: The Hikonami Chronicles - 15. 10. na PC, PS5, XSX, PS4 a XBO
  • The Good Life - 15. 10. na PC, PS4, XBO a Switch
  • Story of Seasons: Friends of Mineral Town - 15. 10. na PS4 a XBO
  • Dying Light: Platinum Edition - 19. 10. na Switch 
  • Into The Pit - 19. 10. na PC a XBO
  • Youtubers Life 2 - 19. 10. na PC, PS4, XBO a Switch
  • Healing Spree - 20. 10. na PC
  • Sands of Aura - 21. 10. na PC 
  • Tandem: A Tale of Shadows - 21. 10. na PC, PS4, XBO a Switch
  • L.O.L. Surprise! Movie Night - 26. 10. na Switch
  • The Unliving - 26. 10. na PC
  • Workshop Simulator - 26. 10. na PC
  • Fatal Frame: Maiden of Black Water - 28. 10. na PC, PS4, XBO a Switch
  • Mario Party Superstars - 29. 10. na Switch
  • NERF: Legends - během měsíce na PC, PS5, XSX, PS4, XBO a Switch
  • Undying - během měsíce na PC

Máte vybráno? Uvidíme se zase za měsíc. Do té doby nám do komentářů napište, na jakou hru se nejvíce těšíte a proč.