Rok 2020 je zajímavý od začátku do jeho konce. V předešlých měsících vyšla celá řada úžasných her. Ani v posledních týdnech letošního roku nebudeme ochuzeni o nové zážitky. Vydavatelé a vývojáři nám vánoční čas obzvláštní svými příběhy. Vrhnout se budete moci do rozsáhlého Night City, stát se mafiánským bossem nebo si užít řeckou mytologii a pomoci bohům. 

Empire of Sin 

1. 12 na PC, PlayStation a Xbox

John Romero, otec Wolfensteina 3D, Dooma či Quakea, nás se svou ženou zavede do srdce nelítostného zločineckého podsvětí v Chicagu během období prohibice ve 20. letech. V taktické strategii Empire of Sin se vžijeme do role jednoho ze čtrnácti skutečných a historií inspirovaných mafiánských bossů, jako Al Capone, Stephanie St. Clair nebo Goldie Garneau, a dáme dohromady otrhaný gang. Budeme budovat a spravovat zločineckou říši a bránit své území před konkurenčními gangy. 

Věděli jste, že jednou z hratelných postav bude i prababička Johna Romera. Elvira Duarte Morales v reálném životě provozovala několik bordelů v Mexiku. Když vyhrála v loterii, prodala své podniky, aby podpořila rodinu a pomohla místní komunitě. Herní model prababičky je založen na skutečných fotografiích. 

TWIN MIRROR 

1. 12. na PC, PlayStation a Xbox 

Původně mělo jít o další epizodickou adventuru od tvůrců série Life is Strange a Tell Me Why. Nakonec je ale z Twin Mirror plnohodnotný titul vyprávějící příběh investigativního novináře Sama. Ten se vzpamatovává z nedávného rozchodu a vrací se do svého rodného města Basswood v Západní Virginii, aby se účastnil pohřbu svého nejlepšího přítele. Sam, který se z pochopitelných důvodů cítí deprimovaný a zahořklý, jako by byl tělem i duší úplně jinde... Když se ale Sam probouzí následujícího rána v hotelovém pokoji se zakrváceným tričkem a neschopen si vybavit události předešlé noci, nezbývá mu nic jiného, než se pustit do pátrání za nalezením pravdy o tom, co se skutečně stalo. Čeká nás pavučina intrik a využívání schopnosti dedukčního uvažování a paměťové vizualizace. 

WORMS RUMBLE 

1. 12. na PC a PlayStation 

Konec roku si vybralo studio Team17 pro oživení známých červíků. Fanoušci ovšem nebudou moc nadšeni. Worms Rumble výrazně mění značku a nabízí rychlé bitvy v reálném čase a do toho battle royale mód až pro 32 hráčů. K dispozici bude také klasický Deathmatch nebo Squads. Naštěstí se vrací oblíbené vybavení, včetně Grapple Guns a Jet Packu. Potvrzeny jsou také zbraně jako Bazooka, Assault Rifle a Holy Hand Grenade. 

SAM & MAX SAVE THE WORLD REMASTERED 

2. 12. na PC a Nintendo Switch s českými titulky 

Zábavná komiksová dvojice „detektivů“ na volné noze od kreslíře Stevea Purcella je zpět. Nezávislé studio Skunkape Games, které založili bývalí členové Telltale Games, přichystalo remasterované verze první sezóny epizodické adventury Sam & Max. Vývojáři slibují vylepšenou grafiku, podporu širokoúhlých monitorů a gamepadu, pět nových hudebních stop a stejné mozaikové hádanky a nekonvenční humor, který si získal hráče po celém světě. 

Kdo jsou? Sam je šest stop vysoký psí polda s láskou pro spravedlnost, zatímco Max je hyperkinetická „králičí věc“, která s chutí způsobí co největší paseku. Dohromady tvoří tým policejních žoldáků s úkolem odhalit bizarní spiknutí - ovládnutí lidské mysli - a zachránit svět. 

HAVEN

3. 12. na PC a Xbox 

V RPG dobrodružství Haven se podíváme na neznámou planetu, kde hledá domov zamilovaný pár. Yu a Kay utekli ze svého světa a všeho se vzdali, aby společně objevili mimozemskou planetu, její tajemství a našli klidné místo pro život. S dvojicí si užijeme chvilky každodenního života, budeme vařit jídlo, sbírat cenné zdroje, vyrábět různé předměty a také bojovat proti těm, kteří se nás snaží oddělit. V boji je nutné synchronizovat a správně načasovat akci a zvládnout obě postavy. 

Později Haven vyjde také na PlayStation 4, PS5 a Nintendo Switch. 

IMMORTALS FENYX RISING 

3. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch s českými titulky 

Pokud vás mrzí, že na ostatní platformy nevychází nic, co by se přiblížilo Zeldě od Nintenda, tak náhradou může být Immortals Fenyx Rising. Hlavní tvůrci Assassin's Creed Odyssey vdechnou život mytologickému dobrodružství. Jako Fenyx, nový okřídlený polobůh, se pustíte na výpravu za záchranou řeckých bohů a jejich domova před temnou kletbou. Budete bojovat proti bájným příšerám, ovládnete legendární síly bohů, vyřešíte hádanky a porazíte obávaného Týfóna, nejnebezpečnějšího titána v řecké mytologii. 

Věděli jste, že Immortals Fenyx Rising se zrodilo z chyby při vývoji Assassin's Creed Odyssey, která změnila posádku lodi na kyklopy?

CALL OF THE SEA 

8. 12. na PC a Xbox 

Když si představíme hru inspirovanou Lovecraftem, vybaví se nám horor. Tím ale dobrodružný logický titul Call of the Sea rozhodně není. Místo temných míst a záhadných příšer na nás čeká výlet na podivný, avšak nádherný ostrov v jižním Pacifiku, kde Norah pátrá po expedici svého manžela Harryho. Prozkoumat máme ohromující svět s úžasnými lokacemi a zažít inteligentní milostný a nenásilný příběh se složitými, leč zábavnými hádankami. 

PUYO PUYO TETRIS 2

8. 12. na PlayStation, Xbox a Switch 

Po šesti letech dostáváme pokračování kombinující dvě ikonické značky logických her: světově známý Tetris a japonské Puyo Puyo. Vaším úkolem je spojit čtyři stejnobarevné Puyos nebo dokončit řadu a vyčistit svou obrazovku. Vybrat si můžete i tradiční Tetris nebo Puyo Puyo, ale nejlepší má být mix obou značek. Nechybí online a lokální kooperativní bitvy, které doplňují roztomilý příběh. 

CYBERPUNK 2077 

10. 12. na PC, PlayStation a Xbox s českými titulky 

Už je to tady, už je to tady! Po řadě odkladů se konečně rozsvítí neony ve futuristickém Night City a šikulové z polského studia CD Projekt RED nás pozvou, abychom si vytvořili vlastního hrdinu nebo hrdinku a pustili se do akčního RPG dobrodružství jako V, nájemný zločinec pasoucí po jedinečnému implantátu, jenž je klíček k nesmrtelnosti. Můžete své postavě upravovat kyber-výbavu, schopnosti a herní styl a zkoumat rozlehlé město, kde vaše rozhodnutí utvářejí příběh a svět kolem vás. 

Ještě předtím si zvolíte jednu z životních cest. Začnete jako Nomád v pustině za městem? Vyrostete na ulici a budete skákat ze střechy na střechu, nebo z vás od samotného začátku bude korporátní přisluhovač? Rozhodnutí je jen a jen na vás! 

MEDAL OF HONOR: ABOVE AND BEYOND 

11. 12. na PC VR 

Medal of Honor se vrací, ale než začnete skákat radostí do stropu, tak nejde o plnohodnotný návrat. Medal of Honor: Above and Beyond je first-person střílečka pro virtuální realitu na PC. Hráče zavede do období druhé světové války v roli agenta zpravodajské vojenské služby Spojených států. Jeho úkolem je pomoci Spojencům překonat Osu. Když máte dobré reflexy, můžete dokonce chytit granát za letu a hodit ho po nepříteli. Přestřelky zpestří občasné stealth pasáže a jednoduché hádanky založené na interakci s prostředím. Studio Respawn, ex-tvůrci původních dílů Call of Duty a autoři série Titanfall, nezapomněli ani na multiplayer. 

Opravdu doufám, že Electronic Arts umožní Respawnu pracovat na plnohodnotném Medal of Honor. Vždyť Respawn založili lidé, kteří před Call of Duty vytvořili Medal of Honor: Allied Assault. 

MXGP 2020 

16. 12. na PC, PlayStation a Xbox 

Zpět je také oficiální videohra motokrosového šampionátu. Vyzvěte všechny jezdce, motorky a týmy v kategoriích MXGP a MX2 2020. Probuďte v sobě závodníka a staňte se hvězdným šampionem v nových závodech od italských Milestone, kteří přinášejí i robustní editor tratí a možnost trénovat ve speciální aréně inspirované sugestivními norskými fjordy. 

V PROSINCI JEŠTĚ VYCHÁZÍ: 

  • Chronos: Before the Ashes [PC, PS4, XBO, Switch, Stadia] – 1. 12.
  • Morbid: The Seven Acolytes [PC, PS4, XBO, Switch] – 3. 12.
  • Phoenix Point: Year One Edition [PC] – 3. 12.
  • Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack [Switch] – 3. 12.
  • Commandos 2: HD Remaster [Switch] – 4. 12.
  • FIFA 21 [PS5, XSX] – 4. 12.
  • Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise [Switch] – 4. 12.
  • John Wick Hex [XBO, Switch] – 4. 12.
  • Suzerain [PC] – 4. 12.
  • Destiny 2 [PS5, XSX] – 8. 12.
  • Shakes on a Plane [PC, Switch] – 8. 12.
  • Temtem [PS5] – 8. 12.
  • Woodsalt [PC, Switch] – 9. 12.
  • Animal Farm [PC] – 10. 12.
  • Brigandine: The Legend of Runersia [PS4] – 10. 12.
  • Collection of SaGa Final Fantasy Legend [Switch] – 15. 12.
  • Override 2: Super Mech League [PC, PS5, XSX, PS4, XBO, Switch] – 22. 12.

Jsme na konci. Rok 2020 uběhl jako voda a s ním i dvanáct dílů Kalendáře hráče. Užijte si poslední týdny roku, vánoční svátky a oslavu Silvestra. Uvidíme se a uslyšíme se v roce 2021 u nového souhrnu her. 

Napište nám do komentářů, na jakou hru se tento měsíc nejvíce těšíte. Ahoj.