Už dlouho neplatí, že je prosinec odpočinkovým měsícem. I letos si můžeme vybírat ze zajímavých nových her. Zatímco loni to bylo Halo Infinite a předtím Cyberpunk 2077, Immortals Fenyx Rising, Sam & Max nebo Haven, tak tentokrát je to očekávaný survival horor od autora Dead Space, arkádové závody, tahové RPG, naštvaná pavoučí mašinka i návrat k velmi oblíbenému fantasy dobrodružství. Připraveni?

THE CALLISTO PROTOCOL

2. 12. na PC, PlayStation a Xbox

Na vesmírné lodi USG Ishimura v kůži inženýra Isaaca Clarka se pokusíme znovu přežít až koncem ledna. Vše ale nasvědčuje tomu, že čekání nebude tak dlouhé, protože Dead Space řádně zastoupí hra The Callisto Protocol. Glen Schofield a jeho tým nás zavedou do vězení Black Iron na Jupiterově měsíci Callisto. Tady budeme hnusným a velmi nebezpečným příšerám čelit jako Jacob Lee a odhalíme temná a znepokojivá tajemství pohřbena pod povrchem Callista.

NEED FOR SPEED UNBOUND

2. 12. na PC, PlayStation a Xbox

Závratná rychlost, honičky s otravnými policajty, nitro, tuning... Série Need for Speed se po třech letech vrací s netradičními grafickými prvky a malovanými postavami. Křídla při skocích, kouř od pneumatik a další nevšední blbůstky půjde vypnout a my doufáme, že pod tímhle povrchem je stále NFS, které zabaví při dlouhých zimních večerech.

MARVEL'S MIDNIGHT SUNS

2. 12. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Obrana Země před mimozemskou invazí zdá se přestala vývojáře ve studiu Firaxis Games bavit, a tak vzali základ série XCOM, obrátili ho vzhůru nohama a místo ustrašených lidí a děsivých mimozemšťanů přicházejí se superhrdiny, kterých se padouši bojí. V Marvel's Midnight Suns se chopíte The Huntera a v tahových soubojích pomocí karet budete velet známým superhrdinům, včetně Iron Mana, Kapitána Ameriky, Wolverina nebo Spider-Mana. S nimi zastavíte démonickou Lilith, její děsivou hordu a armádu Hydry.

HELLO NEIGHBOR 2

6. 12. na PC, PlayStation a Xbox

Myslíte si, že můžete věřit svým sousedům? Tak to neznáte pana Petersona, který je hodně podivný soused. Až se s ním seznámíte, budete podezřívat každého ve své ulici, a nakonec všechny ve svém městě. Až tak daleko jde pokračování skvělého stealth hororu Hello Neighbor, v němž hrajete za novináře, který se snaží vyřešit tajemství pohřešovaného dítěte ve zdánlivě tichém městě.

Jaká tajemství by se mohla ukrývat v pekařových croissantech? Je na chování místního preparátora něco podivného? A co má za lubem starosta, že si pro pocit bezpečí musel pořídit útočného psa? Samé otázky, ale žádné odpovědi...

CHOO-CHOO CHARLES

9. 12. na PC

Příznivci hororových survival akcí si najdou to své také zde. Úhlavním nepřítelem je pavoučí lokomotiva Charles, před nímž budeme velmi často utíkat ve svém starém vlaku. Jen pozor na klikaté koleje, výhybky, strašidelné podzemí a další nepřátele. Už se těšíme, až šikovní moddeři přemění Charlese na lokomotivu Tomáše...

HIGH ON LIFE

12. 12. na PC a Xbox

Spolutvůrce seriálu Rick a Morty přichází s dalším ztřeštěním nápadem. Jste čerstvě po střední škole, bez práce a ambicí a nemáte vlastně nic zajímavého na práci, dokud na Zemi nevtrhne mimozemský kartel, který chce lidstvo využívat jako drogu. Teď se musíte s týmem charismatických mluvících zbraní stát hrdinou a nejsmrtonosnějším mezigalaktickým lovcem odměn, jakého kdy vesmír viděl. Připravte se na komediální akční dobrodružství.

CRISIS CORE: FINAL FANTASY VII REUNION

13. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Máme tady taky remaster Crisis Core, který se pochlubí kompletně přepracovanou HD grafikou, aktualizovaným bojovým systémem, přepracovaným uživatelským rozhraním a remasterovaným soundtrackem. Příběh začíná sedm let před událostmi Final Fantasy 7 z roku 1997 a sleduje Zacka Faira, mladého a ambiciózního vojáka. Zack má za úkol vypátrat pohřešovaného vojáka 1. třídy. Ale jak se jeho dobrodružství vyvíjí, objevuje temná tajemství experimentů a příšery.

ZAKLÍNAČ 3 NEXT-GEN

14. 12. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Konzole dohnaly počítače. Konečně vypadá Zaklínač 3 tak, jak ho CD Projekt RED ukazoval. Podobné komentáře jsme mohli číst při první pořádné ukázce z next-gen updatu se 4K texturami, který zdarma dorazí na počítače, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Na PC se můžete těšit na podporu DLSS 3 a FidelityFX Super Resolution 2.1, zatímco na konzolích si klidně můžete zahrát při 60 snímcích za sekundu. Všude také potěší alternativní režim kamery, díky němuž se třeba kamera dostane blíže ke Geraltovi nebo nabídne jiný pohled na Klepnu během jízdy.

BLACKTAIL

15. 12. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Klasický slovanský mýtus převyprávěný s lukem a šípem zažijeme v akční adventuře Blacktail. Vývojáři nás vyzývají, abychom stvořili legendu o babě Yaze, 16leté dívce obviněné z čarodějnictví a vyhnané z domova. Máme prožít vznik tohoto mýtu v jedinečné kombinaci strhujících lukostřeleckých soubojů, magie a temného příběhu zasazeného do životem pulzujícího pohádkového světa.

THE WALKING DEAD: SAINTS & SINNERS - CHAPTER 2: RETRIBUTION

Během měsíce pro Quest a PS VR

Skvěle hodnocené putování nemrtvým New Orleans pokračuje v nové kapitole, v níž na vás čekají nové zbraně a herní možnosti. Se zdánlivě nezastavitelným Axemanem v patách a tváří v tvář nejnovějšímu úsilí frakce Tower o totální nadvládu musíte dřív, než bude pozdě, odhalit, co obě tyhle hrozby spojuje. Na cestě k závěrečnému souboji o osud města na vás čekají nové tváře, místa, zbraně i vybavení. To vše a mnohem víc ve virtuální realitě.

Příští rok se hra dostane na PlayStation VR2.

V PROSINCI 2022 JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • Inscryption - 1. 12. na Switch
  • Swordship - 5. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Impaler - 6. 12. na PC
  • Dwarf Fortress - 6. 12. na PC
  • Divine Knockout - 6. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Knights of Honor II: Sovereign - 6. 12. na PC
  • Kukoos: Lost Pets - 6. 12. na PC, PS4 a Switch
  • Ixion - 7. 12. na PC
  • Togges - 7. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Crossfire: Legion - 8. 12. na PC
  • Chained Echoes - 8. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Dragon Quest Treasures - 9. 12. na Switch
  • Wavetale - 12. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Lil Gator Game - 14. 12. na PC a Switch
  • Aka - 15. 12. na PC a Switch
  • The Crackpet Show - 15. 12. na PC a Switch
  • Bots Are Stupid - 15. 12. na PC
  • Resident Evil 7: Biohazard - 16. 12. na Switch
  • Valkyrie Profile: Lenneth - 22. 12. na PS5 a PS4

Tak to jsou poslední hry, které vyjdou v roce 2022. Já vám společně s celou redakcí přeji hodně štěstí, zdraví a propařených večerů v roce 2023. Uvidíme se na začátku nového roku u dalšího Kalendáře hráče.